Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na počest nové sezony přeplavali herci Divadla Na zábradlí Vltavu

Do nové sezony dnes slavnostně vstoupilo Divadlo Na zábradlí. Den před první premiérou souboru přeplaval herec Václav Vašák spolu s několika kolegy Vltavu ze Střeleckého ostrova na Smetanovo nábřeží. Po vstupu do vody někteří výskali kvůli studené vodě, ale po necelých deseti minutách už vylézali na protější náplavce s úsměvem.

Netradiční uvedení nové sezony

Byla to společná iniciativa vedení divadla a herců, zahájit sezonu trochu netradičně a podpořit i otužování,“ řekla dramaturgyně divadla Dora Vicenková, která čekala na plavce spolu s dalšími na náplavce pod Smetanovým nábřežím.

Loni na úvod sezony divadlo na malém náměstí před svým vstupem připravilo na tři dny písečnou pláž, která souvisela s uvedením inscenace Zlatá pláž.

Neobvyklé pojetí Balzacova románu

První novinkou právě začínající sezony bude v sobotu premiéra Balzacových Ztracených iluzí v režii kmenového režiséra Jana Mikuláška. Repertoár známé pražské scény obohatí také Freudovo pozdní odpoledne, divadelní zpracování životního příběhu Sigmunda Freuda, Handkeho hra o Zdeňku Adamcovi a další novinky.

Divadelní adaptace proslulého díla Honoré de Balzaca Ztracené iluze zprostředkovává divákovi příběh mladého básníka Luciena Chardona, kterého hraje Vojtěch Vondráček a který ve snaze prorazit v Paříži naráží na fakt, že důležitější než talent jsou pro dráhu spisovatele společenské kontakty a peníze.

Velký Balzacův román uchopil režisér Jan Mikulášek neotřele, překvapivě a ryze současně. Výrazně redukovaný a současným jazykem tlumočený příběh rozehrává téměř celý herecký soubor Zábradlí v čele s Vojtěchem Vondráčkem. Marek Cpin, autor scény a kostýmů, vytvořil pomocí neonů prostor naplněný večírky, intelektuálními salony i novinářským světem,“ uvedla k inscenaci Viceníková.

Interaktivní socha Důvěrník vyslechne divákův vzkaz

V den premiéry budou mít diváci zároveň první možnost spatřit nový přírůstek divadelního foyer, interaktivní sochu Důvěrník. Instalace Mikoláše Ziky a Václava Hrušky umožní návštěvníkům divadla svěřit se s čímkoliv od dojmů ze zhlédnutého představení až po nejhlubší tajemství. Jediným limitem každé zprávy je čas – divácké vzkazy bude Důvěrník nahrávat po dobu 30 sekund od stisknutí červeného tlačítka.

Premiéru Ztracených iluzí budou během 63. sezony Divadla Na zábradlí následovat dvě inscenace, jejichž uvedení bylo několikrát odloženo kvůli koronavirové epidemii. První z nich bude operetní zpracování osobnosti Sigmunda Freuda v autorském díle Davida Jařaba Freudovo pozdní odpoledne. „S původními písněmi Jakuba Kudláče se diváci ponoří do blyštivého prostředí Vídně konce 19. století. Zakladatele psychoanalýzy ztvární Václav Vašák a na slavné pohovce se v různých rolích vystřídají mimo jiné Jana Plodková, Kateřina Císařová, Anna Fialová, Anežka Kubátová, Robert Mikluš či Jiří Černý,“ doplnila dramaturgyně.

Do konce roku chystá divadlo ještě českou premiéru textu nositele Nobelovy ceny Petera Handkeho – Zdeněk Adamec v režii Dušana D. Pařízka, který se tak po letech vrací do Prahy. Handke napsal hru o Zdeňku Adamcovi, který se v březnu 2003 upálil u Národního muzea v Praze.

Divadlo Na zábradlí plánuje také pokračovat v některých aktivitách, do kterých se pustilo během pandemie – posluchači se například mohou těšit na pokračování podcastových sérií Kulisa nebo Úrodná půda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo Na zábradlí

Štítky ČR, zajímavosti, divadlo, Na Zábradlí, kultura, Vltava, Divadlo Na zábradlí, herec, premiéra, Václav Vašák, Sigmund Freud, Peter Handke, Zdeněk Adamec, Střelecký ostrov, náplavka, Jan Mikulášek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na počest nové sezony přeplavali herci Divadla Na zábradlí Vltavu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.