Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kam o víkendu? Letná láká na sport, relaxaci a festival Letní Letná

Jako už tradičně každý pátek, i dnes pro vás má Drbna připravený tip na víkendový výlet. Minule jsme psali o Chotkových sadech, dnes se vydáme na Letenskou pláň, kam je to ze sadů jen pár kroků přes lávku, jejímž autorem je Bořek Šípek.

Na brusle, na fotbal, na hřiště

Letenská pláň se nachází na Letné v prostoru od břehu Vltavy až po Letenský stadion. Ten je sídlem fotbalového klubu AC Sparta Praha, a to už od roku 1917. Ve dvacátých letech byla zdejší tribuna dokonce největší ve střední Evropě.

Na sport se myslí i přímo na Letenské pláni. Můžete si tu zahrát třeba petanque, zaposilovat si na venkovních fitness zařízeních nebo zajít bruslit na místní inline dráhu. Bruslení si tu navíc lze dopřát i v zimě, protože naproti stadionu se každý rok zprovozňuje veřejné kluziště. Zábavu si tu najdou i děti, hřišť se v areálu nachází hned několik. V parku jsou vítáni také psi, v severní části areálu mají dokonce cvičiště.

Frontu na maso nahradil metronom

Každý Pražan dobře ví, kam má vyrazit, když se řekne pod Stalinem. I když tu Stalin už skoro šedesát let není, místo si pořád zachovává stín historie. Betonový podstavec, na kterém jeho pomník stál, totiž nikdy nezmizel. Dnes ho ale vyhledávají hlavně skateboardisté a bruslaři.

Autorem návrhu Stalinova pomníku v nadživotní velikosti je sochař Otakar Švec, který monument navrhl schválně tak absurdní, že nevěřil, že by mohl vyhrát. Koncept ale zvítězil a sochař si i z nechuti být spojován se svým dílem ještě před slavnostním odhalením vzal život.

Stalinův pomník stál na Letné jen sedm let.

Fronta na maso vytvořila Záprdelí

Za svou existenci si pomník od Pražanů vysloužil spíš posměch. Přezdívalo se mu Fronta na maso, čtvrti, kterou měl Stalin za zády, se říkalo Záprdelí. Po sedmi letech byla stavba v rámci destalinizace Československa zlikvidována a o pomníku se přestalo mluvit.

Od počátku devadesátých let se tu nad Prahou tyčí plastika Metronom od Vratislava Nováka. Obří červené kyvadlo se kýve ze strany na stranu. V historii bylo navíc využito třeba pro symbolické připomenutí blížícího se referenda o vstupu České republiky do EU, kdy se v roce 2003 ručička pohybovala mezi slovy ANO a NE.

Začíná Letní Letná

Od čtvrtka 12. srpna do konce měsíce Letná žije festivalem Letní Letná. Jde o festival nového cirkusu, kde vystoupí jak čeští, tak zahraniční umělci. Připravená jsou i představení pro děti, doprovodné výstavy nebo třeba kurz žonglování pro začátečníky i mírně pokročilé. Během sedmnáctého ročníku festivalu na vás čeká přes stovku různých vystoupení, je tedy rozhodně z čeho vybírat.

Cesta na Letnou je nejlepší z tramvajové zastávky Sparta nebo od Chotkových sadů přes lávku. Můžete sem ale projít i ze Stromovky a výlet si prodloužit nebo vyrazit od řeky z nábřeží Kapitána Jaroše. Směrem na Dejvice nebo na Vltavskou narazíte skoro na každém rohu na bistro nebo kavárnu. Přímo v Letenských sadech se navíc nachází Letenský zámeček, ve kterém je restaurace.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto letenskaplan.webgarden.cz, ,

Štítky Praha, procházky, tipy, Letná, Letenská pláň, festival, sad, Letní Letná, pomník, Josif Vissarionovič Stalin, Bořek Šípek, sport, maso, AC Sparta Praha, relax, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Letná láká na sport, relaxaci a festival Letní Letná  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.