Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Expozice novodobých českých dějin se otevřela v Národním muzeu. Jde o největší výstavu svého druhu v Česku

Expozici českých dějin 20. století otevřelo Národní muzeum ve své nové budově, která byla mimo jiné sídlem Federálního shromáždění socialistického Československa. Prezentace se připravovala přes osm let a podle jejích autorů je nejrozsáhlejší expozicí moderních dějin, jaká kdy v Česku vznikla. Začíná první světovou válkou a končí vstupem ČR do Evropské unie. Spíše než politické dějiny chce na 1000 exponátech a 2000 metrů čtverečních zachytit proměnu společnosti v daném období. První návštěvníky přivítá v pátek.

„Expozice nechce sklouzávat k líbivému retru“

Expozice nechce ukazovat jen válečné konflikty a politické zlomy, nechce ale také sklouzávat v touze přilákat diváka k líbivému retru,“ řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. „Expozice ukazuje životy obyčejných lidí, ale i událostí, které změnily celý svět. Snažili jsme se využít i nejmodernější multimediální nástroje a našeho návštěvníka vtáhnout do děje bouřlivého 20. století,“ uvedl. Vytvořit expozici moderních dějin je podle něj pro historiky a muzejníky jedna z nejtěžších disciplín.

Expozici uvozuje časozdviž – kruhová místnost, která vytvoří v návštěvníkovi iluzi jízdy velkým výtahem vzhůru celými dějinami českých zemí v časovém období, kterému se věnuje následná expozice. Část exponátů a úseků historie je v ní pojata scénograficky, divák do jednotlivých obrazů může vstupovat, prosklené vitríny s exponáty i s obrazovkami jsou i v podlaze. Krátké popisky doplňují také interaktivní kiosky, kde si zájemci mohou informace ještě doplňovat čtením dalších textů.

Kulisy první světové války, první republiky i dobový krejčovský salon

Návštěvník se ocitne v kulisách zákopů první světové války, později projde několika dobově zařízenými byty z konce první republiky, jak těmi vesnickými a prostými, tak těmi městskými zařízenými kubistickým a dalším tehdy moderním nábytkem. Z původního prostoru na Národní třídě byl do muzea přenesen interiér krejčovského salonu Bárta doplněný oděvy a doplňky.

Expozici doplňují dobová umělecká díla nebo odkazy ke sportu, jako třeba první československá zlatá medaile z roku 1924, již získal gymnasta Bedřich Šupčík, nebo sportovní oblek prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. K těm nejdražším patří kolekce řádů, které měl na sobě František Ferdinand d´Este v okamžiku atentátu v Sarajevu; vitrínou s nimi expozice začíná.

Ústředním tématem je míra osobní svobody jedince

Ústředním tématem expozice je míra osobní svobody jedince a možnosti, jakým způsobem si byl schopen svobodu v měnící se situaci zachovat a rozvíjet. Vedle historických exponátů a událostí kolem nich přináší expozice i několik výstavních linií, které celé 20. století propojují. V jedné, kterou symbolizuje motiv kufru, se tak můžou návštěvníci vžít do masových přesunů obyvatel ve 20. století – od povolání celé generace mužů do zákopů, přes vystěhovalecké a likvidační vlny druhé světové války, po emigraci před komunistickou vládou či odjezd mladých lidí za prací nebo studii na Západ v 90. letech.

Nové expozice Národního muzea navazují na otevření hlavní budovy po několikaleté rekonstrukci. Další by měly přijít na řadu přírodovědecké expozice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní muzeum

Štítky ČR, muzea, historie, NM, české dějiny, dějiny, výstava, dějiny Česka, Česko, Národní muzeum, exponát, první světová válka, Evropská unie, Federální shromáždění, Komunistické Československo, moderní dějiny, Michal Lukeš, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expozice novodobých českých dějin se otevřela v Národním muzeu. Jde o největší výstavu svého druhu v Česku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.