Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Dělníci kultury představí lidi v kreativním průmyslu, kteří stojí za hvězdami pódií

Facebooková stránka Dělníci kultury představuje spolu s iniciativou #zazivouhudbu osobnosti ze zázemí kulturních akcí, bez kterých by tyto akce nebyly takové, jaké jsou. Důvodem založení a rozšíření povědomí o této skupině pracujících lidí byla těžká situace související s koronavirem, která nedolehla pouze na herce či hudebníky, ale také na množství lidí, kteří jejich vystoupení připravují a zajišťují. Projekt tak ukazuje na konkrétní zvukaře, osvětlovače, produkční, promotéry, hudební média, ale také barmany nebo členy ochranky a jejich příběhy.

Facebooková stránka funguje již od minulého jara

Facebookovou stránku jsem založil už během jarního lockdownu. Původně jsem plánoval jen oprášit mou zálibu v psaní a dát dohromady různé historky z hudební branže. Jak už tomu ale bývá, člověk míní, život mění. Nestihl jsem napsat téměř nic,“ sdělil ČTK autor nápadu Šimon Blaschko.

Produkční pražského klubu Rock Café Blaschko loni na podzim oslovil iniciativu Za živou hudbu a společně začali představovat široké veřejnosti jednotlivé tváře z kulturního sektoru. Inspirací projektu Dělníci kultury byla německá iniciativa Kulturgesichter, která se v zemi našich západních sousedů koná napříč jednotlivými spolkovými zeměmi a ukazuje tak, jak je kultura rozmanitý obor a kolika lidí se koronavirová krize dotýká.

Skupina na ministerstvu průmyslu a obchodu má přinést restart kultury

Předpokládaný pokles obratu hudebního sektoru mezi lety 2019 a 2020 je na evropské úrovni 76 procent. V České republice se toto číslo nebude moc lišit. Víme, že o práci přišla řada špičkových profesionálů - interpretů, manažerů, zvukových mistrů, lightdesignérů a dalších technických a podpůrných profesí. Krizi samozřejmě pociťují i autoři hudby a textů. Aktuálně se s Českou obcí hudební účastníme pracovní skupiny na ministerstvu průmyslu a obchodu, která má přinést plán restartu kultury. Stejně tak se účastníme kampaně #zakreativnicesko, která upozorňuje na důležitost zahrnutí kreativních odvětví do Národního plánu obnovy,“ podotkl k situaci Jakub Nový, předseda České obce hudební, která stojí za iniciativou #zazivouhudbu.

Česká obec hudební říká, že prosazuje zájmy 130 tisíc lidí z populární i klasické hudby, s nimi spjatých služeb a zahrnujících umělce, autory, dramaturgy, promotéry, festivaly, kluby, hudební publicisty a odborné technické profese.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, kultura, koronavirus, média, facebooková stránka, kulturní akce, průmysl, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, koronavirová krize, projekt, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělníci kultury představí lidi v kreativním průmyslu, kteří stojí za hvězdami pódií  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.