Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

VIDEO: Praha rozjíždí projekt autorského čtení „Knihy v kobce“. Kvůli koronaviru zatím on-line

Metropole rozjíždí projekt autorského čtení, který má přitáhnout pozornost širší veřejnosti ke čtení knih. V prostředí zrekonstruované kobky č. 17 na pražské náplavce se původně sice počítalo s živým publikem, vzhledem k mimořádným opatřením projekt ve čtvrtek 4. února nakonec odstartoval videozáznamem.

Poselství knihy je podle organizátorů důležité předávat také dětem a dospívající mládeži, kteří stále více času tráví na sociálních sítích.

Zpestření v době nedostupné živé kultury

Podle radního Jana Chabra se organizátoři nakonec rozhodli autorské čtení kvůli nepříznivé epidemické situaci odstartovat on-line. „Věřím, že si projekt své diváky najde a v dnešní době, kdy je živá kultura nedostupná, to bude o to milé zpestření. Kdy jindy vzít do ruky dobrou knihu než v době, která nám mnoho důvodů k radosti nepřináší,“ říká radní pro oblast majetku a městských firem firmy Jan Chabr.

„Jsem přesvědčený, že kniha je stále nepostradatelná pro vývoj osobnosti a fantazie každého člověka. Věřím, že se nám pro tento projekt podařilo dát dohromady velmi zajímavou skupinu populárních i méně známých domácích autorů a autorská čtení budou mít velmi dobrou úroveň,“ dodal Chabr.

Popularizace knih a čtení

Odborným poradcem čtení v kobce je oblíbený český autor Michal Viewegh. Projekt si klade za cíl hlavně popularizaci knih a čtení. Podle autorů projektu kniha hraje nezastupitelnou roli ve vzdělanosti, výchově či ve formování základních sociálních návyků jednotlivce i celé společnosti.

Projekt se bude konat každý první čtvrtek v měsíci na Smíchovské náplavce v kobce číslo 17. Nyní v on-line formě.

Spisovatel Michal Viewegh nápad na uspořádání veřejných čtení vítá. Tento způsob popularizace literatury považuje již od začátku své kariéry za nedílnou součást spisovatelné práce. „Třeba v Německu nebo ve Franci mají podobná autorská čtení mnohaletou tradici a jsou opravdu hojně navštěvovaná. Žádný autor by se neměl čtenářům vyhýbat, už proto, že veřejné čtení je kromě marketingové propagace také skvělý způsob, kterým si autor může okamžitě ověřit kvalitu svého textu," dodává k projektu Michal Viewegh.

Mornštajnová, Boučková i Horáková

V kobce se kromě Viewegha během letošního roku představí například držitelka ceny Magnesia Litera 2019 Pavla Horáková či nejmladší ze tří potomků Pavla Kohouta Tereza Boučková. Projekt odstartovala ve čtvrtek 4. února jedna z nejoblíbenějších románových autorek současnosti, Alena Mornštajnová. 

Více informací se zájemci dozví na facebooku a instagramu Knihy v kobce.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com/KnihyVKobce

Štítky kultura, náplavka, knihy, autoři, Viewegh, Mornštajnová, projekt, kniha, kobka, autorské čtení, Praha, Jan Chabr, Michal Viewegh, Tereza Boučková, Alena Mornštajnová, Pavla Horáková, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Praha rozjíždí projekt autorského čtení „Knihy v kobce“. Kvůli koronaviru zatím on-line  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.