Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Miroslav Donutil, který se stal hercem z nedopatření, dnes slaví sedmdesáté narozeniny

Miroslav Donutil, jeden z nejznámějších českých herců, dnes slaví své sedmdesátiny. K jeho nejslavnějším rolím patří lehce despotický major Šebek z oblíbených Pelíšků, televizní diváci si ho vybaví také jako doktora Martina ze stejnojmenného seriálu. Jako herec mnoha poloh se uplatnil v oblíbených filmových komediích jako je Nuda v Brně a Tankový prapor, dramatech Želary či Fany, v divadelních inscenacích a rozhlasových pořadech i jako moderátor.

Klaun z boží milosti

Kořeny má Donutil na Vysočině a slávu poprvé ochutnal v moravské metropoli, v dodnes ceněném provázkovském představení Balada pro banditu. Z divadelního příběhu o Nikolovi Šuhajovi vyšel režisér Vladimír Sís, který v roce 1978 muzikál úspěšně převedl na filmové plátno.

Jiří Suchý nazval Donutila klaunem z boží milosti a prohlásil, že jeho Truffaldino v Sluhovi dvou pánů Carla Goldoniho způsobil, že se v Národním divadle i se vším publikem opravdu nekontrolovaně řehtal, což se mu stává opravdu málokdy.

Tato situační komedie měla premiéru v roce 1994 a po 14 letech překonala v počtu repríz v tomto divadle do té doby nejhranější Kočičí hru s Danou Medřickou. Derniéra a zároveň 600. repríza inscenace se odehrála v prosinci 2016.

Patřil do silné herecké generace, která se zrodila v Brně

Absolvent JAMU Donutil patří do silné herecké generace, která se začátkem 70. let zrodila v Brně. Původně chtěl být lesákem a chodit se psem mezi stromy, nakonec zvítězilo herectví, se kterým měl zkušenosti z amatérského souboru Debakl: „V něm jsem odehrál svou první hlavní roli, a to v Cimrmanově hře Akt, načež jsem na naléhání obou principálů šel zkusit přijímací zkoušky na JAMU – a ono to vyšlo. Vlastně jsem hercem z nedopatření, “ řekl k tomu.

Profesionální zkušenosti začal sbírat v Divadle na provázku, kterému nakonec zůstal věrný 17 let. „Všechno bylo postavené na entuziasmu, nadšení, na mládí, obětavosti, bouřlivých mejdanech, zájezdech do světa a hlavně pospolitosti. Celé divadlo drželo pohromadě, trávili jsme spolu všechen čas,“ vzpomínal jednou.

V roce 1990 přestoupil do Národního divadla

Jeho přestup do pražského Národního divadla v roce 1990 mnohé překvapil. „V Brně budeš chybět a v Praze přebývat,“ řekl mu prý tehdy Bolek Polívka, sám Donutil to ale viděl jinak. „Odchod z Provázku se trefil do doby, která si rychlá a zásadní rozhodnutí vyžadovala. Věděl jsem, že rok 1989 je vhodný pro změnu. Někteří změnili kabáty, já jenom šatnu,“ komentoval své stěžejní rozhodnutí.

Z experimentálního mladého divadla, které pomalu stárlo, jsem přešel do starého divadla, které potřebovalo omládnout,“ popsal svoji motivaci. V Národním divadle začínal v ruské klasice – Strýčku Váňovi – a na kontě má také řadu shakespearovských rolí, nezapomenutelný byl i jako Archie Rice v Osbornově Komikovi. Ve zlaté kapličce setrval do roku 2013 a odehrál tu pětadvacet velkých rolí.

Na kus řeči i 3+1 s Miroslavem Donutilem

Donutil je od roku 1977 ženatý, s manželkou Martinou mají dva syny. Mladší syn Martin se také věnuje herectví. V rodné Třebíči mu předloni v únoru odhalili bronzovou bustu, jejímž autorem je akademický sochař Sebastian Wojnar.

Po příchodu do Prahy dostal i příležitost u filmu. Na začátku 90. let zazářil jako nadporučík Růžička v Tankovém praporu (1991) nebo poručík Troník v Černých baronech (1992), v roce 1999 si odnesl Českého lva za vedlejší roli v moralitě Věry Chytilové Pasti, pasti, pastičky. Za zmínku stojí i přepis Vieweghova Románu pro muže z roku 2010.

Od poloviny 90. let je Miroslav Donutil stále přítomen i na veřejnoprávní obrazovce. Nejprve využil svého vypravěčského nadání, pro něž je přirovnáván k Vladimíru Menšíkovi, později si zval hosty do pořadu Na kus řeči. A natáčel vlastní televizní cyklus povídek 3+1 s Miroslavem Donutilem.

Doktor Martin V Beskydech

Předlohou seriálu Doktor Martin byl stejnojmenný britský seriál: „Byvší významná pražská doktorská kapacita, docent velkého kalibru, se dostane do malé beskydské vesničky, kam jezdíval jako chlapec za tetičkou na prázdniny. Tam začne dělat obvodního lékaře,“ řekl Donutil o své roli.

Jeho zatím posledním filmem je nedávno dokončený titul režiséra a scenáristy Olma Omerzua s pracovním názvem Atlas ptáků. Uplatnil se i v dabingu, kde hlas propůjčil filmovým hvězdám jako jsou Kevin Costner, Gérard Depardieu, Philippe Noiret nebo podle jeho názoru trochu opomíjený polský herec Jerzy Stuhr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká televize

Štítky ČR, film, divadlo, lidé, Donutil, Miroslav Donutil, narozeniny, herec, Brno, Tankový prapor, Národní divadlo v Praze, Pelíšky, Nikola Šuhaj, Vladimír Sís, Jiří Suchý, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Balada pro banditu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Donutil, který se stal hercem z nedopatření, dnes slaví sedmdesáté narozeniny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.