Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vlastimil Brodský, jeden z nejoblíbenějších českých herců, přáteli nazývaný Bróďa, by oslavil sto let

Jeden z nejslavnějších a nejoblíbenějších českých herců, přáteli nazývaný Bróďa, natočil přes sto filmů a ztvárnil řadu divadelních, televizních i rozhlasových rolí. Kromě toho byl Brodský i vynikající vypravěč, jehož hlas zná několik generací posluchačů. Právě dnes, 15. prosince 2020, by Vlastimil Brodský oslavil sto let.

Původně chtěl být tanečník

Brodský se narodil 15. prosince 1920 v Hrušově nad Odrou na Ostravsku. V patnácti letech se s rodiči přestěhoval do Prahy. Po maturitě na pražském gymnáziu se přihlásil do umělecké školy E. F. Buriana, kde se chtěl věnovat tanci, miloval step. Brodský dokonce vedl taneční kurzy. Burian v něm však cítil velký herecký potenciál. A tak se začal věnovat herectví.

V hodnocení své kariéry byl Brodský vždy skormný. Ze všech snímků, kde působil, si nejvíce cenil filmů Ostře sledované vlaky, Rozmarné léto, Skřivánci na niti, Všichni dobří rodáci či Jakuba lháře, za kterého dostal berlínského Stříbrného medvěda.

Ještě během druhé světové války působil v divadle Větrník a střídavě se objevoval i v Pražském dětském divadle Míly Mellanové, Nezávislém divadle a Pražském divadelním studiu. Po válce v roce 1948 svůj osud spojil s Divadlem na Vinohradech. K jeho nepřehlédnutelným divadelním postavám patřily například Bondy ve Válce s mloky nebo stavitel Alquista v R.U.R. Občas hostoval i v Národním divadle.

Exceloval jako představitel obyčejných lidí

Postupně se Brodský vyprofiloval podobně jako třeba Stella Zázvorková coby představitel postav obyčejných lidí. Toto své umění naplno rozvinul v 60. letech, kdy rozkvetla i jeho filmová kariéra a stal se jedním z nejobsazovanějších herců. Podobně mu šly také role mrzoutů, které dokázal ztvárnit již ve svých dvaceti letech.

Velkou popularitu Brodskému přinesly také komedie, například snímky Zdeňka Podskalského Světáci a Bílá paní. Svůj talent předvedl také v televizi. Zahrál si třeba policistu v humorné povídce Uspořená libra, kde sekunduje opilecké dvojici Jana Wericha a Jiřího Sováka. Po boku Jiřího Sováka se objevil také v úspěšném televizním pohádkovém seriálu Arabela, kde ztvárnil postavu krále po boku své tehdejší manželky Jany Brejchové, se kterou se právě v době natáčení rozváděl. Nelze zapomenout také na jeho roli dědy Drchlíka ze sci-fi seriálu Návštěvníci.

Skvělý vypravěč i Taťka Šmoula

Jeho jméno je také neodmyslitelně spjato s rozhlasem a s dabingem. Hlas skvělého vypravěče Brodského všichni znají z vyprávění o Makové panence a motýlu Emanuelovi, postavičky Hajaji či jako hlas Taťky Šmouly.

V roce 2001 Brodskému prezident Václav Havel udělil Medaili Za zásluhy. K dalším významným cenám patří Thálie za celoživotní mistrovství (1998) nebo Cena za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii MFF Karlovy Vary (in memoriam, 2002).

Největší úspěch Brodskému však přinesly tragikomické postavy, v nichž se humor mísí se smutkem. Právě taková byla i jeho poslední role ve filmu Babí léto, za kterou obdržel Českého lva.

Bývá označován za zachránce nepříliš povedených scénářů, kdy dokázal svým výkonem snímek povznést na přinejmenším koukatelnou úroveň. Filmu zůstal věrný i po odchodu do důchodu. Začaly jej ale naplno pohlcovat deprese, obavy ze stáří a úzkost, s níž se už nějaký čas potýkal. Vyústěním jeho problémů byla sebevražda, kterou dobrovolně ukončil svůj život 20. dubna 2002 na své chalupě ve Slunečné na Českolipsku.

Brodský byl dvakrát ženatý. Z prvního manželství měl syna Marka, který je známý jako hudebník a výtvarník. Z druhého manželství s herečkou Janou Brejchovou měl dceru Terezu, která se rovněž věnuje herectví,

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ceskatelevize.cz

Štítky Vlastimil Brodský, film, Česko, kultura, výročí, herec, Emil František Burian, Jana Brejchová, Jiří Sovák, druhá světová válka, Praha, Václav Havel, Odra, Jan Werich, Stella Zázvorková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlastimil Brodský, jeden z nejoblíbenějších českých herců, přáteli nazývaný Bróďa, by oslavil sto let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.