Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výstavu Galiny Miklínové, autorky podoby Lichožroutů, představí Villa Pellé. Mohla by se otevřít veřejnosti jako jedna z prvních

Jedna z prvních výstav, která by se po rozvolnění opatření mohla otevřít veřejnosti, je výstava Galiny Miklínové v Galerii Villa Pellé. Výstava s názvem Muzeum Lichožroutů - vstup vítaný!!! bude zahájena 1. prosince on-line vernisáží. Prvních návštěvníků by se mohla dočkat již 2. prosinci, za galerii o tom informovala Silvie Marková.

uzeum lichožroutů připravili spolu s autorkou kurátor Radim Kopáč, scénograf Jan Tomšů a grafické studio Carton Clan.

Výstavě budou dominovat Lichožrouti

Výstavě ve Ville Pellé budou dominovat Lichožrouti, jejichž známé příběhy vytvořila Miklínová spolu s básníkem Pavlem Šrutem. Pletené postavičky se staly nepřehlédnutelným knižním, ale také filmovým fenoménem. Kromě nich na výstavě budou ke zhlédnutí také další povodené postavičky.

Výstava Galiny Miklínové, kterou považujeme za jednu z nejvýraznějších ilustrátorek prvních dvou dekád tohoto století, je logickým pokračováním naší snahy představit špičku této výtvarné oblasti nejen od nás,“ uvedla ředitelka Galerie Villa Pellé Vladana Rýdlová.

Výstava bude ve Ville Pellé otevřena až do 28. března 2021. Po znovuotevření galerií a muzeí doprovodí výstavu další program, nabídne tvůrčí dílny a komentované prohlídky pro děti a širokou veřejnost nebo edukační programy pro školy.

V souvislosti s výstavou byly osloveny známé osobnosti, aby pro Muzeum Lichožroutů také darovali svou lichou ponožku.

Spolupráce se Šrutem, Stančíkem či Mornštajnovou

Galina Miklínová se narodila v roce 1970 v Ostravě. Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou a momentálně patří k nejznámějším českým ilustrátorům knih pro děti a mládež po roce 2000.

Miklínovou proslavila především spolupráce s básníkem Pavlem Šrutem (1940 až 2018), a to zejména románová trilogi Lichožrouti, které se prodalo asi 150 tisíc výtisků, byla přeložena do 17 jazyků a v Česku získala několik cen. Ilustrátorka však spolupracuje i s dalšími autory, jako jsou Eva Papoušková, Petr Stančík nebo Alena Mornštajnová. Je také filmovou scenáristkou, výtvarnicí a režisérkou, kromě Lichožroutů vytvořila například tři řady úspěšných večerníčků O Kanafáskovi pro Českou televizi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Lichožrouti

Štítky ČR, výtvarné umění, Miklínová, umění, Villa Pellé, Galina Miklínová, výstava, galerie, muzeum, Pavel Šrut, Radim Kopáč, Alena Mornštajnová, vernisáž, Petr Stančík, Česká televize, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavu Galiny Miklínové, autorky podoby Lichožroutů, představí Villa Pellé. Mohla by se otevřít veřejnosti jako jedna z prvních  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.