Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Karel Jaromír Erben, autor slavné Kytice a otec české folkloristiky, zemřel před 150 lety

Plná vášní, posedlostí, přízraků a často až hororových scén je baladicky laděná sbírka básní Kytice, která nejvíce proslavila svého autora Karla Jaromíra Erbena. Tento spisovatel a historik byl též uznávaným slavistou a jedním z otců české folkloristiky. Kromě toho pořídil také jako pražský archivář například první soupis pražských ulic, podílel se i na sestavení Riegrova Slovníku naučného a přispěl k ustavení české právnické terminologie. Erben zemřel přesně před 150 lety, 21. listopadu 1870, v Praze.

Kytice z pověstí národních z roku 1853

Erben, který je i autorem pohádek Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Tři zlaté vlasy děda Vševěda, Zlatovláska či Pták Ohnivák a liška Ryška, psal své nejslavnější dílo dlouhá léta. Poprvé vyšlo jako Kytice z pověstí národních v roce 1853 a obsahovalo dvanáct básní, mimo jiné Polednice, Štědrý den, Svatební košile, Poklad či Vrba.

Některé z basní později zhudebnil Antonín Dvořák a v roce 2000 podle nich natočil František Antonín Brabec film Kytice.

Některé básně z Kytice jsou opravdu hororové. Například Zlatý kolovrat: „Mamičko, kterak udělám?/Kam oči a ty hnáty dám?,“ ptá se dcera v básni Zlatý kolovrat poté, co spolu zavraždily její nevlastní sestru. Konec je ale šťastný - mrtvola je opět „složena“ a živou vodou oživena. Tragicky končí například báseň Vodník - v začátku poetická: „Šiju, šiju si botičky/do sucha i do vodičky,“ v závěru brutální: „Dvě věci tu v krvi leží/mráz po těle hrůzou běží/dětská hlava bez tělíčka/a tělíčko bez hlavy.“

Erben a folkloristika

Největším zájmem Erbenovým byla folkloristika. Už od dob studií práv sbíral lidové písně, lidovou poezii a pohádky, v nichž hledal odkaz dávné slovanské mytologie. Lidovou slovesnost pak shromažďoval při cestách po Čechách od roku 1843, od kdy byl českými stavy placen za sběr materiálu k české historii. Výsledkem byly tři svazky Písní národních v Čechách, jež vyšly do roku 1845 a jejichž rozšířené vydání z roku 1864 (pod názvem Prostonárodní české písně a říkadla) obsahovalo na 2200 skladeb.

Podpora Boženy Němcové

Karel Erben, jenž později přijal vlastenecké jméno Jaromír, se narodil 7. listopadu 1811 do rodiny chudého ševce v podkrkonošském Miletíně. Z devíti dětí jeho rodičů většina do roka zemřela, včetně Karlova dvojčete. Po gymnáziu v Hradci Králové vystudoval práva v Praze, kde se seznámil s Františkem Palackým. Právě na jeho doporučení byl v roce 1843 pověřen českými stavy sbírat v mimopražských archivech materiál k historii šlechtických rodů. Roku 1846 byl jmenován asistentem Vlasteneckého (Národního) muzea.

S první manželkou, dcerou kupce Betynkou Mečířovou, se Erben oženil v roce 1842 a měl s ní tři dcery Blaženu, Ladislavu a Bohuslavu. V roce 1857 jeho žena zemřela a Erben se posléze oženil s (o 24 let mladší) Žofií Mastnou z Lomnice.

Po letech čekání byl roku 1851 jmenován archivářem Prahy a teprve od té doby byla jeho rodina trvale existenčně zajištěna. Kromě rodiny ze svých skromných prostředků Erben podporoval, jako jeden z mála, i Boženu Němcovou. Od roku 1864 až do konce života pracoval jako vysoký úředník na pražském magistrátu.

Překlady z ruštiny či hesla do Slovníku naučného

Erben se věnoval též překladům z ruštiny - například Nestorův rukopis či Slovo u pluku Igorově, napsal vědecká pojednání o svaté Kateřině, Tomáši Štítném či Janu Amosi Komenském a podílel se na překladech soudního a konkursního řádu či občanského zákoníku. Do Riegrova Slovníku naučného, jenž se stal první českou obecnou encyklopedií a vycházel v letech 1860-1874, přispěl Erben více než stovkou hesel.

Karel Jaromír Erben zemřel 21. listopadu 1870 v Praze. Pohřben byl na malostranském hřbitově, později bylo jeho tělo převezeno na hřbitov olšanský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Vilímek, Public domain, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, literatura, Erben, Karel Jaromír Erben, Kytice, folklór, Praha, Božena Němcová, Antonín Dvořák, Štědrý den, Česko, rodina, Jan Amos Komenský, F. A. Brabec, Tři zlaté vlasy děda Vševěda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Jaromír Erben, autor slavné Kytice a otec české folkloristiky, zemřel před 150 lety  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.