Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

FOTO: Výstavu připomínající život Karla Čapka je možné zhlédnout i online

Výstavu s názvem Karel Čapek 130 připomínající život slavného spisovatele spojeného s Prahou 10 lze nově zhlédnout také online, a to i s komentářem autorky Kristiny Váňové. Fyzická výstava se momentálně nachází před Městskou knihovnou Praha u OC Cíl. V plánu je její putování po dalších místech v Praze 10. O výstavu zároveň projevila zájem další česká města i zahraniční metropole. Expozice vznikla u příležitosti letošního výročí 130 let od narození Karla Čapka.

Vernisáž venkovní výstavy se uskutečnila 11. srpna ve Valdštejnské zahradě Senátu. Poté se přesunula na území městské části Praha 10, která ji ve spolupráci s bývalou ředitelkou Památníku Karla Čapka vytvořila.

Kompletní výstava je ke zhlédnutí online

Vzhledem k současné situaci, kdy by se lidé měli mimo domov zdržovat co možná nejméně, jsme se rozhodli dílo vystavit i online. Budou se na něj tedy moci podívat nejen naši obyvatelé, ale i všichni ostatní zájemci,“ říká David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta MČ Praha 10 pro oblasti školství a kultury. 

Karel Čapek (1890–⁠1938), mladší bratr malíře Josefa Čapka, byl významný český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a amatérský fotograf.

Na webových stránkách městské části Praha 10 NA TOMTO ODKAZU byl umístěn kompletní obsah expozice. Její jednotlivé části jsou doprovázeny mluveným slovem autorky Kristiny Váňové. Texty byly také přeloženy do angličtiny, němčiny a ruštiny.

To koresponduje se zájmem některých zahraničních měst, která se na nás obrátila přes Česká centra. Expozice se velmi pravděpodobně objeví také v dalších městech v tuzemsku,“ vysvětluje místostarosta Kašpar.

Výstava seznamuje s osobním životem i s Čapkovou profesní dráhou

Návštěvníky jednotlivé panely chronologicky seznamují s krajem dětství Karla Čapka a jeho významnými spisovatelskými i novinářskými počiny. „Panely ukazují, jak důležité pro něj bylo studium a sbírání zkušeností v evropských zemích a také navazování kontaktů s tehdejší kulturní a politickou elitou v čele s československým prezidentem T. G. Masarykem. Nechybí dobové fotografie interiéru i zahrady vily na Vinohradech pořízené samotným Čapkem. Ty svědčí nejen o konkrétním zařízení domova, ale i o řadě zájmů a koníčků spisovatele a také o jeho vztahu k místu bydliště,“ popisuje Kristina Váňová.

Expozice vznikla v rámci stejnojmenného celoročního projektu Desítky a klade si za cíl prohloubit znalosti o jedné z největších osobností české a československé historie, která žila na dnešním území městské části Praha 10.

Ohodnoť článek

Foto praha10.cz

Štítky výstava, Karel Čapek, online výstava, Praha 10, Praha, městská část, Senát Parlamentu ČR, Památník Karla Čapka, Tomáš Garrigue Masaryk, Josef Čapek, Starostové a nezávislí, České centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Výstavu připomínající život Karla Čapka je možné zhlédnout i online  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.