Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Štědrovečerní pohádka je klasikou skoro třicet let. Ta letošní se odehrává v Západních Tatrách

Také tento rok se lidé budou moct těšit na nové pohádky během vánočních svátků. Česká televize tradičně na Štědrý den uvede novou pohádku s názvem O vánoční hvězdě, ve které se Vojta Kotek dozví, jak mocná je láska. Vedle štědrovečerní pohádky ČT uvede výpravný film Hodinářův učeň na Boží hod nebo pohádku O léčivé vodě s Lindou Rybovou, a to na druhý svátek vánoční. Pro neslyšící diváky pak bude určena pohádka Loupežnická banda.

Štědrovečerní pohádka jako tradice i tento rok

Podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka je právě v této nelehké době, která ještě nějakou dobu potrvá, důležité především pomáhat, ať už jsou to děti, které nemohou do škol, rodiče nebo senioři, kteří často musejí omezit kontakty s rodinou. „A stejně jako letos na Vánoce prostřednictvím tradičních Adventních koncertů pomůžeme potřebným, tak znovu přineseme našim divákům i tolik očekávané nové vánoční pohádky. Zejména ta štědrovečerní se u nás stala tradicí, kterou si pravidelně nenechá ujít více než 2,5 milionu diváků,“ uvedl Dvořák.

Hvězda spadne v Západních Tatrách

Štědrovečerní pohádka se rodila postupně a svoji současnou podobu získala až po sametové reoluci. Až do druhé poloviny sedmdesátých let totiž patřil hlavní  štědrovečerní program filmovým adaptacím předloh významných literátů nebo veselohrám.

Režisér Karel Janák zasadil letošní štědrovečerní pohádku do podhůří Západních Tater, kam umístil vesnici, v níž žije učitel Václav v podání Vojty Kotka a kde se objeví hvězda Denička, kterou na zem srazila žárlivá Proxima. Režisér se tak po Dvanácti měsíčcích opět vrací k zimním příběhům, i když se dříve zařekl, že v zimě již točit nechce.

V nové pohádce je mnohem více kouzel, lásky a podobných věcí. Je ale také použita nová věc, a to, že na místo pekla, čarodějnic a těch známých motivů, používáme svět hvězd,“ uvedl režisér Janák.

Atypický Hodinářův učeň

Na Boží hod vánoční bude mít premiéru další nový snímek, a to Hodinářův učeň, který bude o hrách osudu, lásce, lidské malosti, ale také odvaze, šikovnosti a dobrotě hlavních hrdinů.

„Žánr pohádky je nesmrtelný, ale nikoliv bezedný, a proto se jisté motivy a schémata chtě nechtě opakují a vzájemně se sobě podobají. Vymyslet, napsat a realizovat originální příběh je kumšt. Pohádka režisérky Jitky Rudolfové je v mnoha ohledech atypická a originální, a to je, pevně doufám, dobré znamení,“ podotkl představitel hamižného hodináře Viktor Preiss.

Česko-slovenská pohádka i ta pro neslyšící diváky

Další novým snímkem bude 26. prosince koprodukční česko-slovenská pohádka O léčivé vodě. Hlavní postavu ztvárnila Linda Rybová, která od mala pohádky miluje a podle jejích slov ji právě tento žánr velmi ovlivnil.

Tradičně se na obrazovkách ČT objeví také pohádka ve znakovém jazyce. V Loupežnické baladě se v hereckých rolích představí neslyšící herci. Chybět nebudou skryté titulky a dabing.

Adventní kalendář či charitativní koncerty

První vánoční pohádka přišla až v roce 1990. Stala se jí pohádka O Janovi a podivuhodném příteli. Tradici vlastních vánočních pohádek, jak je známe dnes, pak založila Česká televize s definitivní platností v roce 1993. 

Také na Déčku nebude chybět vánoční program, který nabídne příběhy se sváteční tematikou a na webu stanice bude od 1. prosince spuštěn jako už tradičně adventní kalendář. ČT art pak svým programem připomene 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena. Diváci se i mohou těšit na záznamy koncertů klasické i popové hudby. Stanice ČT3 rozšíří své vysílání do 22:00.

Kromě pohádek a adventního kalendáře jsou tradicí spojenou s ČT rovněž Adventní koncerty. Veřejná sbírka opět podpoří čtyři neziskové organizace, letos pod patronací Jakuba Bažanta, Jitky Čvančarové, Václava Hudečka a Leony Machálkové. Od svého vzniku pomohly Adventní koncerty 120 neziskovým organizacím, kterým rozdělily přes 217 milionů korun.

Poslední aristokratka i Vlastníci

Na Nový rok se lidé budou moct těšit na komedie Poslední aristokratka nebo Vlastníci. V neděli 3. ledna nabídne televize i první díl nové minisérie Božena. Ve skutečném příběhu první české spisovatelky ztvární slavnou Češku v celkem čtyřech televizních filmech herečky Anna Kameníková a Aňa Geislerová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká televize

Štítky televize, Vánoce, pohádka, Karel Janák, Česká televize, koncert, Západní Tatry, láska, Linda Rybová, Vojtěch Kotek, Hodinářův učeň, O léčivé vodě, Štědrý den, tradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štědrovečerní pohádka je klasikou skoro třicet let. Ta letošní se odehrává v Západních Tatrách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.