Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cestovatelé uctí při festivalu památku Miloslava Stingla

PR článek

Zcela mimořádný je 17. ročník Mezinárodního filmového festivalu Voda, moře, oceány, který tradičně hostí Hluboká nad Vltavou, a to od středy do neděle 16. až 20. září 2020. Cestovatelé, potápěči a další dobrodruzi totiž patří k lidem, které restrikce související s pandemií koronaviru zasáhly naprosto fatálně.

Možnosti vyrazit do světa za dobrodružstvím i za prací jsou stále velmi omezené – a o to víc si tito dokumentaristé a milovníci přírody proto váží možnosti setkat se, podělit se s diváky o to, co viděli a zažili na vlastní kůži, a na základě osobních svědectví vysvětlovat, proč je tak nutné chránit životní prostředí. „Festival chce být i v roce 2020 setkáním všech, pro které jsou příběhy vody věčnou inspirací i výzvou k její ochraně,“ shrnuje poslání akce ředitel festivalu VMO, filmař a producent Jindřich Soukal.

Významné místo v programu tohoto ročníku má vzpomínka na slavného cestovatele a spisovatele Miloslava Stingla, který letos zemřel ve věku 89 let. Poctu náčelníkovi povede prezident festivalu Steve Lichtag, který právě dokončuje celovečerní dokumentární film o tomto legendárním dobrodruhovi. Pozvání přijali také Adam Chroust, Štěpán Rusnák, Petr Horký a Jindřich Böhm, kteří měli tu čest se s Miloslavem Stinglem blíže poznat.

Festival je přehlídkou dokumentárních filmů představujících svět sladkých i slaných vod s cílem vzdělávat širokou veřejnost ve vnímání vody jako základního elementu přežití lidstva. V soutěžní části je letos 27 snímků z osmi zemí. Opět se odehrají i další projekce, besedy, výstavy, koncerty atd. Vstup je jako každý rok zdarma.

Doprovodný program bude nabitý. Světoběžník Jiří Kolbaba povypráví o svých plavbách ve slaných i sladkých vodách všech kontinentů a pro foyer kina Panorama připraví výstavu fotografií The World. Další výstava se koná v hotelu Diamant a představí dílo fotografek a potápěček Marcely Hovorkové a Veroniky Matějkové. Srdcaři Jan Tutoky a Miroslav Náplava promluví o svých cestách po africkém kontinentu a Richard Jaroněk toto téma doplní svou přednáškou Africa Unlimited. O stavu přírodních rezervací v době covidové promluví cestovatel a ekolog Evžen Ulman. „Třešinkou na dortu“ bude sobotní beseda s herci Pavlem Liškou a Janem Révaiem, kteří cestují pod jménem Vandráci/Vagamundos a zavedou posluchače k indiánům i pod vodní hladinu. Na festival se opět vrátí zpěvák, potápěč, spisovatel a filmový producent Daniel Landa, který vystoupí při Ceremoniačním večeru s udílením cen, který bude opět moderovat mistr světa v loopingu Ondřej „Endru“ Havlík.

O ochraně životního prostředí povede Soňa Jonášová, ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky, diskusi nazvanou Dobrý ponor se studenty českobudějovických gymnázií a prostřednictvím streamu se do této debaty zapojí střední školy napříč celou Českou republikou. Zájemci také budou moci objevit nový zážitek, a to vodní terapii Watsu a další techniky, které uvolňují tělo i mysl. Zdeněk Čermák z New Human Solution popíše metody uzdravování vody pomocí nanotechnologií. V neděli festival ukončí již tradiční golfový turnaj v Golfklubu Hluboká.

Ohodnoť článek

Štítky cestování, pieta, Miloslav Stingl, Praha, festival, cestovatel, pandemie covidu-19, Hluboká nad Vltavou, filmový festival, Steve Lichtag, Daniel Landa, Adam Chroust, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestovatelé uctí při festivalu památku Miloslava Stingla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.