Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: V Kasárnách Karlín se dnes konal knižní festival Knihex. Nabídl bohatý program pro děti i dospělé

V Kasárnách Karlín se dnes od 10 do 20 hodin uskutečnil po delší pauze již desátý ročník populárního festivalu malých nakladatelů s názvem Knihex. Nabídl knihy různých žánrů pro děti i dospělé, bohatý kulturní program, autorská čtení i nejrůznější workshopy. V rámci festivalu byly také předány ceny za dětskou literaturu Zlatá stuha.

Knihex po delší pauze

Na festivalu byla znát přátelská a rodinná atmosféra. Nebyli to jen návštěvníci, kteří se přišli podívat, ale také nakladatelé, kteří se po dlouhé koronavirové pauze mohli opět prezentovat na knižním festivalu.
Nebudu určitě mluvit jen za sebe, když řeknu, že nám posledního půl roku chyběla interakce se čtenářem. Poslední Knihex se uskutečnil v prosinci minulého roku. Doufám, že se v prosinci zase všichni setkáme. My nakladatelé jsme se možná na festival těšili sand ještě více než samotní čtenáři,“ komentuje úspěšný knižní festival a nadšení šéfredaktor Lógru, knižního magazínu pro kulturu, Jakub Pavlovský

46 nakladatelů, 6 časopisů a jeden komiksový obchod

Na festivalu se prezentovalo dohromady 46 malých nakladatelů. Byla mezi nimi nakladatelství soukromá, ale i ta spjatá s vysokou školou. Nabízela širokou škálu beletrie, odborné literatury a v neposlední řadě také literaturu pro děti. K dispozici zde byl také antikvariátní stánek, kam lidé mohli přinést knihy a jiné si zase koupit. Kromě nakladatelství zde prezentovalo svou produkci šest časopisů a jeden komiksový obchod.

Zlatá stuha

Součástí programu bylo také předávání ceny výhercům letošního ročníku Zlaté stuhy, což je každoročně udělováné ocenění tvůrcům nejlepších knih pro děti a mládež vydaných v českém jazyce. Výsledky byly oznámeny již v květnu, avšak na oficiální převzetí cen si vítězové museli počkat až do dnešního dne. Oceněna byla například kniha Petra Borkovce s názvem Každá věc má něco společného se štěstím nebo kniha Markéty Pilátové Co vyprávěla gorila, která pojednává o mláděti gorily, které se dostane za mříže pražské zoologické zahrady.

Autorská čtení i divadelní představení

Kromě předávání cen Zlatá stuha byl pro návštěvníky připraven i další doprovodný program. Na Pódiu se diskutovalo třeba nad tím, jak vzniká kniha a co všechno je s vydáním spjato. Divácky úspěšná byla také beseda a autorské čtení se spisovatelem Petrem Stančíkem, který oblíbenou postavu svých knih - Jezevce Chrujdu - obsadil do důležité role v komiksové a zároveň omalovánkové knize s názvem Jezevec Chrujda zahání koronavirus. 
Program na Pódiu zahrnoval dále třeba vystoupení oblíbené slam poetry nebo prezentaci běloruského čísla časopisu Plav.

Program pro malé čtenáře

Pro děti byl připraven program v Dílně nebo v Bazénu. Malí čtenáři si v prvním zmíňovaném mohli namalovat svůj obrázek na ponožku nebo se dozvědět, jak vypadá práce novináře ve workshopu nazvaném Dílna malého novináře. V prostorách Bazénu pak bylo připraveno představení souboru Buchty a loutky s Názvem neposlušná kůzlátka. V těchto prostorách se uskutečnila také předpremiéra rozhlasového zpracování knihy Paola Sorrentina s názvem Všichni maji pravdu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky festival, knihy, knižní festival, Knihex, Kasárna Karlín, kniha, Karlín, Zlatá stuha, literatura, autorské čtení, časopis, Petr Borkovec, Markéta Pilátová, ZOO Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Kasárnách Karlín se dnes konal knižní festival Knihex. Nabídl bohatý program pro děti i dospělé  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.