Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Petřínská rozhledna, Villa Pelle nebo třeba DOX. S Lítačkou za polovinu

Praha se v rozhodla v rámci podpory kulturních institucí po koronavirové krizi zavést padesátiprocentní slevu do vybraných institucí, zejména galerií a muzeí. Slevu lze využít s Lítačkou.

Poloviční vstupné v galeriích, výstavních síních a dalších objektech. Praha touto formou děkuje občanům za přečkání koronavirové krize. Slevu lze uplatnit s Lítačkou nebo platným kuponem v mobilní aplikaci Lítačka. Druhou polovinu vstupného platí institucím právě Praha. 

Podle radní Prahy pro oblast kultury Hany Třeštíkové je tento podpůrný program určen držitelům karty Lítačka a je tedy symbolický poděkováním nejen Pražanům za jejich pomoc a obětavost v minulých měsících. „Lidé budou moci navštívit různé instituce za polovinu vstupného, nechybí mezi nimi například oblíbená Staroměstská radnice, Galerie hlavního města Prahy nebo Muzeum hlavního města Prahy,“ vysvětlila radní.

Michal Fišer, generální ředitel firmy ICT, která má na starost vývoj a provoz Lítačky uvedl, že mají v současné době přes 30 partnerů, kteří nabízejí výhody pro držitele Lítačky. „Náš věrnostní program se neustále rozšiřuje. Jsem rád, že během léta bude možné s Lítačkou jít i za kulturou,“ dodal.

Výhledy

Věž Staroměstské radnice

Do sedmdesát metrů vysoké gotické věže vstupné pro dospělé činí 250 korun, se slevou tedy 125. V rámci jednotné vstupenky můžete navštívit jak věž, tak sály, kapli Panny Marie a během dne můžete s průvodci do gotického podzemí. „Vstupenka platí na vše, jedná se o vstupenku na celou radnici v rámci jednoho dne,“ uvedla zaměstnankyně radnice Jana Posledníková.
Otevírací doba je v pondělí od 11 do 22 hodin, v úterý až neděli od 9 do 22, podzemí a sály jsou otevřeny v pondělí od 11 do 19 a v úterý až neděli od 9 do 19 hodin.

Mostecké věže

Staroměstská mostecká věž a Malostranská mostecká věž obklopující Karlův most z obou stran jsou taktéž součástí slev. Základní vstupné je stejné v obou věžích, 100 korun, se slevou tedy 50. Vstupenky lze zakoupit pouze na místě a obě věže jsou otevřeny denně od 10 do 22 hodin.

Petřínská rozhledna

Česká Eifellovka z roku 1891 nabízí unikátní výhled na celou Prahu. Základní vstupné je 150 korun, po slevě 75. Lítačková sleva platí i na snížené vstupné, například studentské či seniorské. Na co sleva neplatí, je výtah. Za výtah se platí extra 60 korun. Pokud tedy zaplatíte za základní vstupné se slevou 75 korun a nejste připraveni na 299 schodů, zaplatíte za příjemnější cestu nahoru dohromady 135 korun. Vozíčkáři mají výtah za 30 korun.
Rozhledna je otevřena každý den od 10 do 22 hodin. 

Novomlýnská vodárenská věž

Barokní věž, postavenou na pozůstatcích původní renesanční věže můžete navštívit od úterý do neděle od 9 do 12 a poté od 12:30 do 18 hodin. Základní vstupné činí 100 korun, se slevou 50.

Svatomikulášská městská zvonice

Po zaplacení 100 korun, s Lítačkou padesáti korun a vyjitých 215 schodech si mohou návštěvníci vychutnat krásný pohled na malostranské domy. Z ochozu kostela sv. Mikuláše, který je 65 metrů nad zemí mohou návštěvníci vidět i ambasády, které sledovala za minulého režimu Státní bezpečnost. Kostel totiž sloužil jako pozorovatelna. Zvonice je otevřena od 10 do 22 hodin.

Vyšehrad

Na bájném Vyšehradě platí slevy na vyhlídkové okruhy. Okruhy jsou tři, Královský hrad, Barokní pevnost a Národní symbol. Je potřeba si však dát pozor na to, že sleva platí jen při zakoupení vstupenek přes internet. Vstupenky můžete zakoupit zde. Základní cena je 120 korun, se slevou tedy 60.

Muzea a galerie

Galerie hlavního města Prahy

Galerie určitě stojí za zvážení, sleva totiž platí na úplně všechno. Ať už je to komentovaná prohlídka výstavy nebo doprovodná akce. Na výběr je toho opravdu hodně. Na současné výstavy se lze podívat zde, plné vstupné se pohybuje v mezi 50 až 120 korunami. Galerie spravuje i několik budov, mezi ně patří například Trojský zámek či Bílkova vila. Všechny budovy ve správě Galerie hlavního města Prahy můžete vidět zde.

Obecní dům

Ač nyní probíhá v Obecním domě několik výstav v rámci tří okruhů, Lítačková sleva platí pouze na okruh 1, což je prohlídka budovy Obecního domu. V rámci této prohlídky mohou návštěvníci za 100 korun (základní vstupné je 200) vidět Smetanovu síň, cukrárnu, salónky a sály.

Centrum DOX

Sleva v DOX platí do výstavních prostor. Momentálně můžete v rámci jednotného vstupného navštívit čtyři výstavy. Základní vstupné je za 210 korun, zaplatíte tedy 105. DOX má v létě otevřeno ve středu od 14 do 21 a ve čtvrtek až neděli od 12 do 18 hodin, v pondělí a úterý je zavřeno. Během léta můžete navštívit v centru i letní kino, na to se však sleva nevztahuje. Seznam aktuálních výstav si můžete prohlédnout zde.

Výstaviště Holešovice

U holešovického Výstaviště se sleva vztahuje pouze na Maroldovo panoráma bitvy u Lipan. Slevu lze uplatnit i na studentskou a seniorskou vstupenku. Základní vstupné je za 50 korun, se slevou 25 a snížené je za 25, čili studenti a senioři mají vstup do panorámatu za 13 korun. Panoráma je otevřené celý týden od 9 do 12:30 a poté od 13:00 do půl šesté.

Villa Pellé

V Pellého Ville platí vstupné na vše, co je tam k vidění. Nyní probíhají dvě výstavy. Opráski s českí historje a BRRRAIN FREEZE !!!. Za obě výstavy můžete koupit jednotné vstupné za 90 korun, s Lítačkou za 45. Můžete zakoupit lístek jen na jednu výstavu za 60, s Lítačkou tedy zaplatíte 30 korun. Villa je otevřena od úterka do neděle od 13 do 18 hodin.

Muzeum Kampa

Muzeum kampa je bohužel v současné době kvůli požáru zavřeno. Probíhala tam výstava Alfons Mucha-Pasta Oner, která se podle předsedy správní rady Muzea Kampa a europoslance Jiřího Pospíšila těšila velké oblibě.

FOTO, VIDEO: Kampu zahalil kouř. Hořelo v Sovových mlýnech

Technickou místnost Muzea Kampa v pražské ulici U Sovových mlýnů dnes zachvátil požár. Podle hasičů hořely elektrické rozvody. V péči záchranářů skončil jeden člověk. Předseda Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil v České televizi uvedl, že...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Praha 1

Štítky Kultura, výstavy, slevy, lítačka, Praha, Petřínská rozhledna, výstava, galerie, vstupenka, koronavirová krize, Galerie hlavního města Prahy, Museum Kampa, Hana Třeštíková, Staroměstská radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petřínská rozhledna, Villa Pelle nebo třeba DOX. S Lítačkou za polovinu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.