Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Neděle 20. října 2024  |  Svátek má Vendelín
Bez reklam

V první půlce Bob Dylan, v druhé Bedřich Smetana. Pražský komorní balet uvede představení Pro mou vlast

Pražský komorní balet dnes v pražském Divadle na Vinohradech uvede světovou premiéru taneční inscenace choreografa Petra Zusky s názvem Pro mou vlast. Koná se v rámci oslav Roku české hudby a při příležitosti 200. výročí narození Bedřicha Smetany. Inscenace se skládá ze dvou kontrastních částí, které dohromady vytvářejí komplexní umělecký celek.

První část, nazvaná Update 24, je dvacetiminutová choreografie pro dva sólisty Pražského komorního baletu. Choreograf Zuska, bývalý dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla, v ní kombinuje etnickou hudbu z různých koutů světa, ale i protiválečnou píseň Boba Dylana Masters of War z roku 1963 i svou vlastní skladbu Zloději krás z roku 2022. Autorkou textu a Zuskovou spoluinterpretkou je novinářka Markéta Dobiášová.

Druhá část, Fragment 24, je třicetiminutové dílo inspirované Smetanovým cyklem Má vlast. Tančí ji deset sólistů Pražského komorního baletu a souboru Balet Praha Junior. Zuska zde zpracovává vybrané části symfonického cyklu – Vyšehrad, Vltavu a části Tábora a Blaníku, a propojuje Smetanovu lásku k rodné zemi a národní symboly s aktuálním tématem zachování kulturní identity v době globalizace.

Chci pár srdcí probudit z letargie, říká Zuska

„Touto inscenací se, krom jiného, stavím na obranu 'mé' vlasti, její kultury a kořenů a pochopitelně míru jako naprosto nejzásadnější společenské hodnoty. Nejde mi však o jakoukoli přímočarou manifestaci nebo kázání. Jde o divadlo, a tudíž o vytvoření prostoru pro reflexi a zamyšlení. Chci se uměleckou formou, tedy metaforicky a symbolicky, dotknout několika vážných současných problémů a možná tím i pár srdcí probudit z letargie,“ uvedl Zuska.

Inscenační tým tvoří kromě choreografa Zusky také kostýmní výtvarník a scénograf Pavel Knolle, světelný designér Tomáš Průcha a autor projekcí Viktor Svidró. Pražský komorní balet vznikl v roce 1964 a v tehdejším Československu patřil k prvním představitelům současných proudů v moderním tanci. Soubor založil a dvě desítky let pak vedl choreograf Pavel Šmok, jeden z tuzemských protagonistů moderního tance. Experimentální studio Balet Praha (později jen Balet Praha) založili v roce 1964 právě Pavel Šmok spolu s Lubošem Ogounem a Vladimírem Vašutem. Na tento projekt v roce 1975 navázal Pražský komorní balet. Za téměř šest dekád existence se soubor stal významným nezávislým a respektovaným reprezentantem českého tanečního umění doma i v zahraničí a získal řadu ocenění.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Pražského komorního baletu

Štítky divadlo, balet, premiéra, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V první půlce Bob Dylan, v druhé Bedřich Smetana. Pražský komorní balet uvede představení Pro mou vlast  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.