Počasí dnes12 °C, zítra14 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Nová výstava v Národním muzeu ukazuje úspěchy českých olympioniků od roku 1908

Olympijské medaile Dany a Emila Zátopkových nebo dres fotbalisty Pavla Mahrera, který v něm reprezentoval Československo na olympiádě v Paříži v roce 1924, jsou nově k vidění v Nové budově Národního muzea v Praze na výstavě mapující úspěchy Čechů na olympijských hrách od roku 1908. Expozice s názvem Olympijské příběhy bude po dnešní vernisáži otevřena pro veřejnost od středy do 30. září 2025 a představí mnohdy nevystavené předměty ze sportovních sbírek muzea a také zápůjčky.

Mezi zapůjčenými věcmi je i 100 let starý Mahrerův reprezentační dres, který do Prahy přivezli z USA potomci někdejšího československého fotbalisty. „Dres bude nejstarším kusem oblečení na výstavě, jelikož ve sbírkách žádný starší nemáme. Chystáme ale návštěvníkům ukázat i další historické předměty, které jsme ještě nikdy nevystavovali," citoval kurátorku Lucii Swierczekovou Český olympijský výbor, s nímž Národní muzeum výstavu připravilo.

Národní archiv pak na výstavu půjčil kolekci medailí manželů Zátopkových z olympiád v Římě a Helsinkách, pamětní medaili Fair Play, kterou dostal Zátopek v Paříži v roce 1976, a medaili Pierra de Coubertina udělenou Zátopkovi in memoriam v roce 2000.

Vedle toho si návštěvníci Národního muzea budou moci prohlédnout medaile dalších českých sportovců, modely olympijských stadionů, pravidla a programy různých olympijských soutěží či propagační tisky a další archiválie. K vidění budou i olympijské pochodně nebo nástupové oděvy českých olympioniků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Českého olympijského výboru

Štítky Národní muzeum, olympijské, Praha, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová výstava v Národním muzeu ukazuje úspěchy českých olympioniků od roku 1908  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.