Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Pražská Letná oslaví dožínky. Nabídnou folklor i přehlídku zvířat

V Praze na Letné dnes začnou dožínkové slavnosti. Akce se zúčastní ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který předá ocenění vítězům 15. ročníku soutěže Regionální potravina Středočeského kraje. Součástí programu je také vystoupení folklorních souborů, ukázky řemesel nebo ochutnávky regionálních specialit. Vstupné je zdarma.

Slavnosti zahájí v 10:00 Folklorní soubor Hadářek, předávání dožínkových věnců a ocenění Středočeská regionální se uskuteční od 12:00. Výborný vyhlásil vítěze soutěže na Dožínkových slavnostech i loni, ve Středočeském kraji tehdy soutěžilo 134 produktů od 30 výrobců. Mezi oceněnými byla například zvěřinová paštika z rodinné farmy Parusovi nebo steak Rib eye s rozmarýnem.

Letos se o získání ocenění ucházelo 470 výrobců s více než 1850 produkty, což je dvojnásobek ve srovnání s prvním ročníkem soutěže, který se uskutečnil v roce 2010. Nejvíce zájemců o udělení titulu bylo letos z Ústeckého a Středočeského kraje. Seznam oceněných potravin je na webu soutěže.

Dožínkové oslavy úrody od poloviny 19. století pořádali zemědělci téměř na celém území České republiky, postupem času se tradice ale měnila a upadala. V současné době jsou dožínky často rozšířené o další kulturní prvky, jako jsou například selské jízdy a taneční besedy. Dnes je zemědělci vnímají jako důležitý rituál spojený se zábavnou a společenskou akcí.

V době konání dožínek bude do Národního zemědělského muzea vstup zdarma a do Národního technického muzea bude za 80 korun pro dospělého a 40 korun pro děti ve věku od šesti do 15 let. Dožínky na Letné jsou zároveň největším farmářským trhem v Praze, na Letenské pláni se konají pošesté. Lidé se mohou mimo jiné těšit na přehlídku farmářských zvířat a zemědělské techniky.

Smyslem dožínkových slavností byla oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. K dožínkám patřila také společná cesta z pole, při níž se účastníci ozdobili květy a klasy. Velmi důležitý byl dožínkový věnec, který se ponechával v domě až do jarní setby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením dozinkynaletne.cz

Štítky ČR, zábava, pěstování, folklor, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská Letná oslaví dožínky. Nabídnou folklor i přehlídku zvířat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.