Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Lidé na Pražském hradě znovu uvidí střídání stráží, skončila oprava Brány gigantů

Od pátku budou moci návštěvníci Pražského hradu opět přihlížet každodennímu střídání stráží před Bránou gigantů, která ohraničuje Hrad směrem z Hradčanského náměstí. Brána byla od počátku července uzavřena kvůli výměně bezpečnostních sloupků. Slavnostní střídání stráží dočasně nahradilo vystoupení Hudby Hradní stráže na třetím hradním nádvoří.

Sedmitýdenní délka rekonstrukce byla dána zejména nezbytným archeologickým výzkumem místa. Na prvním hradním nádvoří se v té době tak nekonalo slavnostní střídání stráží. Místo toho denně vždy od 12:00 do 12:15 vystoupili příslušníci Hudby Hradní stráže, dnes naposled.

Brána gigantů je hlavním a slavnostním vstupem na Pražský hrad s monogramem Marie Terezie a Josefa II. Charakteristická je zejména hlavními pilíři se sousošími bojujících gigantů. Všechny sochy vytvořil Ignác František Platzer v letech 1770 až 1771, originály v roce 1921 nahradily kopie Antonína Procházky a Čeňka Vosmíka.

Do dnešní podoby první hradní nádvoří upravil architekt Jože Plečnik po roce 1920. Podle jeho projektu byly provedeny žulová dlažba, osvětlení a vlajkové stožáry, které byly původně z jedlových kmenů, později ale byly vyměněny za lepené z dílů.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Pražského hradu

Štítky památky, stavby, prezident, Hrad, brána, Hradní stráž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na Pražském hradě znovu uvidí střídání stráží, skončila oprava Brány gigantů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.