Počasí dnes18 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Pražské Výstaviště rozzáří show Magická fontána

Od čtvrtka 15. srpna se na pražském Výstavišti rozzáří show Magická fontána. Divákům nabídne v šesti termínech velkolepou živelnou show, která opět připomene příběh českého vynálezce Františka Křižíka. Původní českou show produkuje umělecká skupina Pyroterra, která patří mezi světové průkopníky světelných rekvizit, kostýmů a artové práce s ohněm a světlem. V prostorách Křižíkovy fontány uvidí diváci také tým, který se právě vrací z olympijského domu v Paříži.

Pražské Výstaviště v Holešovicích se stane letos již po čtvrté dějištěm souboje ohně a elektřiny ve strhující show Magická Fontána, Sen Františka Křižíka, která měla premiéru v roce 2021. Diváci mohou znovu zažít světově unikátní představení, které vypráví příběh českého velikána prostřednictvím vody, ohně a světla. Tanečníci a akrobaté vtáhnou diváky do příběhu plného vynálezů, napětí, zklamání i lásky. Díky inovativnímu vývoji světelné technologie a kreativnímu propojení s tanečním, akrobatickým a divadelním uměním je Magická fontána ojedinělý zážitek pro všechny věkové kategorie.

Křižíkovu elektricky osvětlenou fontánu mohli poprvé vidět Pražané v roce 1891 při příležitosti Všeobecné zemské výstavy. Sestrojil ji „český Edison“ František Křižík a měla velký úspěch. Její současná podoba je z doby, kdy slavila sto let – z roku 1991. Tehdy se dočkala rekonstrukce u příležitosti Všeobecné československé výstavy. V 19. století bylo na dně bazénu na padesát barevných reflektorů, nyní ji osvětlují stovky různobarevných světelných zdrojů.

V letošním roce uvede umělecká skupina Pyroterra šest prázdninových repríz, a to 15., 16, 17., 22., 23 a 24. srpna 2024.

Představení Magická fontána symbolizuje propojení tří elementů – vody, světla a ohně dohromady přímo s prostorem Křižíkovy fontány. Návštěvníky čekají také letos špičkové výkony světelných tanečníků po kotníky ve vodě, ohňových akrobatů i živých hudebníků (violoncello a bicí) zapojených přímo do show. Umělci při ní kombinují nový cirkus a moderní efekty na hudbu skladatele Juraje Kličky.

Skupina Pyroterra, která stojí za původním českým představením Magická Fontána, připravila letos v Paříži také speciální olympijskou světelnou show a rozsáhlou světelnou instalaci. „Bylo nám nesmírnou ctí připravit pro Český dům na míru šitý program show, ve které jsme propojili ducha sportu i českou hrdost. Pro nás to byla silná motivace v Paříži zazářit, protože právě tam František Křižík vyhrál zlatou medaili za zdokonalení obloukové lampy a dá se říct, že my jako ryze čeští vývojáři světelné technologie, pokračujeme v jeho odkazu a máme radost, že se to podařilo. Nyní se již soustředíme na vystoupení v prostorách Křižíkovy fontány, na které všechny zvu,” říká Marek Solnička, kreativní režisér a ředitel Pyroterry.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto magickafontana.cz

Štítky kultura, show, fontána, Výstaviště, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské Výstaviště rozzáří show Magická fontána  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.