Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Divadlo v Dlouhé uvede Teorému slavného Piera Paola Pasoliniho

Jevištní adaptaci Teorémy, kterou v roce 1968 natočil italský režisér Pier Paolo Pasolini, uvede 14. září Divadlo v Dlouhé. V příběhu o tajemném cizinci, který změní názory všech členů středostavovské domácnosti, se představí herci Matyáš Řezníček, Pavel Batěk nebo Klára Oltová. Scénář napsal Jakub Čermák, který představení režíruje, spolu s Martou Ljubkovou. Divadlo v Dlouhé v září a říjnu odehraje několik dalších inscenací, mezi nimi i hru Don Juan a já, která měla premiéru na konci května. Novinářům to za divadlo sdělila Karola Štěpánová.

Premiéra Teorémy 14. září otevře novou sezonu v Dlouhé, před první reprízou 16. září se pak uskuteční beseda s tvůrci.

„Do domu středostavovské rodiny přijíždí tajemný cizinec. Nevíme, kdo to je, ale brzy se ukáže, proč přijel: do vyprahlého prostředí stereotypu bez cíle přináší mimořádný cit. Jediným aktem změní život všem: otci, schopnému podnikateli, osamělé matce, panenské dceři, nejistému synovi i vykořeněné služce. Po jeho odjezdu už nic není jako dřív,“ uvedli tvůrci divadelního představení.

Příběh má svou filmovou podobu, nyní ho pražští divadelníci přinesou i v činoherní podobě

Příběh, který slavný italský režisér zfilmoval v roce 1968 a ve kterém se hlavních rolí zhostili Silvana Manganová, Terence Stamp nebo Massimo Girotti, má rysy mýtu, dotýká se základních křesťanských otázek, ale též smyslu umění a tvorby. „Hledá význam lásky a naplnění v životě, rozvrací konvence, a přitom je jemný, citlivý a záhadný. Přináší svět obrazů, svět, v němž slova nemají smysl, protože máme už konečně nechat promluvit srdce,“ dodali tvůrci inscenace.

Kromě premiérové Teorémy nabídne program Divadla v Dlouhé v září další inscenace, například Don Juan a já, komediální novinku dramatika a matematika René Levínského, která vznikla přímo pro Divadlo v Dlouhé. V říjnu bude na programu například Cesta dlouhým dnem do noci, Konec rudého člověka, Élektra nebo V džungli měst.

Režisér Jakub Čermák je výraznou postavou českého divadla, stojí od založení v popředí divadelního spolku Depresivní děti touží po penězích, který pravidelně uvádí své inscenace ve Venuši ve Švehlovce. Čermák získal na konci roku 2022 cenu Divadelních novin v kategorii Alternativní divadlo za inscenaci Happy end v hotelu Chateau Switzerland.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Divadlo v Dlouhé

Štítky divadlo, Dlouhá, premiéra, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo v Dlouhé uvede Teorému slavného Piera Paola Pasoliniho  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.