Počasí dnes29 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Dejvické divadlo se na nadcházející sezónu přestěhuje do multiplexu Galaxie. Důvodem je rekonstrukce

Dejvické divadlo se po dobu rekonstrukce a přístavby své budovy v Praze 6 přestěhuje na sezonu 2025 až 2026 do bývalého multiplexu Galaxie u metra Háje. ČTK to řekl ředitel divadla Lukáš Průdek. Devítisálový multiplex, který patřil mezi první vícesálová kina ve střední a východní Evropě, bude podle něj sdílet s dalšími soubory. Kapacitu sálu v multiplexu ředitel na dotaz ČTK odhadl na 220 až 250 míst. Nynější kapacita sálu v Praze 6 je asi 150 míst, o představení je dlouhodobě enormní zájem. Na přechodné působiště divadla dnes upozornil web DVTV, kterému poskytl rozhovor budoucí umělecký ředitel scény Jiří Havelka.

„Nebudeme v něm sami, nyní jednáme s partnery, s profesionály v oboru, se kterými také budeme sdílet náklady. Chceme vytvořit po dobu jednoho roku tepající kulturní centrum," řekl ČTK ředitel Dejvického divadla Průdek. Nepůjde podle něj jen o činoherní soubory, ale i o divadlo pro děti, alternativní divadlo či různé formy výtvarného umění.

Rekonstrukce Dejvického divadla v Praze 6 měla začít v březnu příštího roku. Soubor v něm bude pravděpodobně působit do konce května 2025. Vrátit by se měl v červnu 2026. Pokud se rekonstrukce protáhne, v Galaxii může divadlo hrát až do konce roku 2026, podotkl Průdek.

Stavebníci by měli rozšířit kapacity hlediště divadla v Praze 6 zhruba o 50 míst a opravit zázemí. Odhadované náklady jsou zhruba 50 milionů korun. V plánu je podle dřívějších informací přístavba objektu divadla v ulici Zelená do dvorního traktu. Do přistavené části stavebníci posunou jeviště, díky čemuž bude možné navýšit kapacitu hlediště.

Zakladatelem Dejvického divadla je Městská část Praha 6. První představení se v něm odehrálo 14. října 1992. Status profesionálního divadla má od roku 1993. Za svou existenci se stalo šestkrát divadlem roku, jeho inscenace i jednotliví umělci získali významná ocenění. Každoročně se jméno Dejvického divadla objevuje v nominacích na nejprestižnější divadelní ceny. Dejvické divadlo patří mezi nejvyhledávanější a nejnavštěvovanější česká divadla.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hynek Glos

Štítky Dejvické divadlo, stěhování, rekonstrukce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dejvické divadlo se na nadcházející sezónu přestěhuje do multiplexu Galaxie. Důvodem je rekonstrukce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.