Počasí dnes28 °C, zítra30 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Nejvyhledávanějším cílem turistů v Česku byl loni Pražský hrad. Navštívily ho přes dva miliony lidí

Nejnavštěvovanějším turistickým cílem se loni stal Pražský hrad. Navštívilo jej 2,19 milionu turistů, meziročně o 54 procent více. Na druhém místě byla lanová dráha na Petřín, která svezla 1,9 milionu turistů. Jako třetí skončila pražská zoologická zahrada s 1,36 milionu návštěvníků. Tyto cíle byly mezi nejnavštěvovanější trojicí i v roce 2022. Milion návštěvníků loni překonal také Aquapalace ve středočeských Čestlicích.

V první desítce se umístil rovněž areál Dolních Vítkovic v Ostravě, Aqualand Moravia v Pasohlávkách, zlínská zoo, Safari Park Dvůr Králové, Petřínská rozhledna a ostravská zoo. Pořadí nejnavštěvovanějších cílů se meziročně příliš nezměnilo. Loni byl mezi deseti nejnavštěvovanějšími také hrad Špilberk v Brně, naopak chyběla rozhledna na Petříně.

Podle CzechTourism byl loňský rok pro tuzemský cestovní ruch úspěšný a návštěvnost se po celé republice významně zvýšila. Aktuální čísla podle agentury ukazují, že se cestovní ruch opět dostává na předcovidová čísla.

Stejně jako v předchozích letech turisté loni nejčastěji zavítali do Prahy. Kromě Pražského hradu zaznamenala více turistů i lanovka na Petřín, která svezla o 12 procent cestujících více. Naopak návštěvnost pražské zoo se meziročně snížila o čtyři procenta.

Ve středních Čechách a na jižní Moravě nalákaly nejvíce návštěvníků aquaparky, v Plzeňském kraji plzeňský pivovar. Zoologické zahrady či zooparky vedly v jižních Čechách, Ústeckém, Královéhradeckém, Olomouckém a Zlínském kraji a také na Vysočině. V Pardubickém kraji byl nejnavštěvovanější visutý most v Dolní Moravě, v Libereckém kraji iQPark a iQLandia a v Karlovarském kraji mezi turisty vedl hrad Loket.

Nejvyšší meziroční nárůst zaznamenalo loni Armádní muzeum Žižkov v Praze, které se v říjnu 2022 otevřelo po několikaleté rekonstrukci. Muzeum si loni prohlédlo 140 tisíc lidí. Výrazně vzrostla návštěvnost i například lanovce na Sněžku, Strahovskému klášteru či Muzeu Škoda v Mladé Boleslavi. Turisté vyhledávali i přírodní krásy, mezi nimi byly nejnavštěvovanější Adršpašsko-teplické skály, kam zamířilo 488 tisíc lidí.

Státní agentura má v databázi 1369 míst. „Naší snahou je rovnoměrně rozložit návštěvnost a přinést výhody cestovního ruchu i do méně známých oblastí. A to vše v souladu s myšlenkou udržitelnosti, kdy například podporujeme cestování vlakem nebo poskytovatele služeb, kteří se snaží chovat odpovědně," uvedl ředitel CzechTourism František Reismüller.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky turistika, návštěvy, statistika, Pražský hrad, zoo, Petřín, lanovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyhledávanějším cílem turistů v Česku byl loni Pražský hrad. Navštívily ho přes dva miliony lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.