Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Praha dá 34 milionů na sochy v metru Florenc a u budovaného Dvoreckého mostu

Pražský magistrát dá Galerii hlavního města Prahy 34 milionů korun na dvě umělecká díla, která vzniknou ve vestibulu stanice pražského metra Florenc a pod nově vznikajícím Dvoreckým mostem mezi Prahou 4 a Prahou 5. Přidělení peněz schválili radní hlavního města.

Světelná instalace Synapse na Florenci od Jana Poše vyjde na asi 18 milionů korun, soubor děl určených pro Dvorecký most bude město stát zhruba 16 milionů korun.

Světelné dílo Synopse uspělo v soutěži vypsané Galerií hlavního města Prahy a pražským dopravním podnikem a vznikne v pasáži spojující severní a jižní vestibul stanice metra Florenc C. Instalace na čelní stěně podchodu bude zaznamenávat pohyb cestujících a rozšíří stávající mozaiku Bitvu u Sokolova. Dopravní podnik zároveň na Florenci kvůli korozi opravuje stropní konstrukci nad vestibulem stanice.

„Stanici metra Florenc, která aktuálně prochází rozsáhlou modernizací, nejen opravíme, ale i rozsvítíme novým uměleckým dílem. Je důležité, aby byl vestibul metra nejen technicky funkční, ale i hezký na pohled. Navazujeme tím na ikonickou plastiku hodin před stanicí metra, kterou se nám podařilo obnovit v loňském roce. Dlouhodobě totiž usilujeme o návrat uměleckých děl do veřejného prostoru,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti).

Dvorecký most začalo hlavní město stavět v září 2022, stavba za asi 1,1 miliardy korun má být hotová ve druhé polovině příštího roku. V prostoru pod mostem bude několik uměleckých děl zahrnujících například betonovou neokubistickou skulpturu, industriální zvětšeninu lustru nebo instalaci se 120 veřejnými světly z celého světa.

Praha před několika lety zavedla program Umění pro město, který byl zřízen za účelem oživení veřejného prostoru, má obnovit kontakt veřejnosti se současným uměním a poskytnout prostor pro seberealizaci umělců. Díla budou ve vlastnictví hlavního města, garantem programu je GHMP.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Poš, Facebook Krištofa Kintery

Štítky sochy, metro, Florenc, Dvorecký most, nákup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha dá 34 milionů na sochy v metru Florenc a u budovaného Dvoreckého mostu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.