Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Divadlo na Vinohradech čeká rekonstrukce. Vyjde na skoro tři miliardy

Pražští radní dnes odsouhlasili plán na vyhlášení zakázky na rekonstrukci Divadla na Vinohradech. Město pro kompletní opravu budovy a výměnu techniky počítá s náklady ve výši tří miliard korun. Peníze má připraveny, jedná ale ještě o možné finanční pomoci se státem. Soubor bude po dobu rekonstrukce hrát v náhradních prostorách.

„Je zanedbané, léta neopravované a dosloužilo v něm takřka všechno. Takové divadlo jsme zdědili a já doufám, že se brzy podaří ho udělat divadlem pro 21.století,“ zmínil na tiskové konferenci ředitel divadla Tomáš Töpfer

Divadlo čeká komplexní a celková rekonstrukce. „Včetně divadelní techniky, která je tam například od roku 1927, ještě od Křižíka. Je to sice pozoruhodné, už to ale dávno nefunguje,“ konstatoval Töpfer. 

„Divadlo bude úplně vyklizené a bude se dělat o instalací, topení, vzduchotechniky úplně všechno znova,“ dodal Töpfer.

Původní technika od Františka Křižíka zachována nebude, je příliš velká a nejde odstranit bez poškození. Bude rozřezána a odstraněna.

„Naše rada na rozdíl od předchozích rad uvolní peníze. Jsme připraveni tuto zakázku, která s DPH může dosáhnout až 2,9 miliard korun, zaplatit,“ sdělil náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Samotná stavba bez DPH je odhadnuta na dvě miliardy a dvě stě dvanáct milionů. S DPH a ostatními pracemi jako jsou finance na správce stavby je to částka dvě miliardy a 950 milionů. 

Pospíšil zmínil, že město vyjednává ještě se státem o možném příspěvku několika set milionů. „Vinohradské divadlo není pouze o pražské kultuře, ale je to divadlo, kam jezdí lidé z celé republiky,“ řekl Pospíšil.

Veřejnou zakázku vypíše investiční odbor magistrátu, soutěž bude postavena na principu ceny, je to stoprocentní kritérium. 

Jak řekl Töpfer, soubor činnost nepřeruší a bude hrát v náhradních prostorách. Jedná s Kogresovým centrem, kde by divadlo mělo mít sídlo, s Národním divadlem i s Karlínským divadlem. 

Jakmile bude vysoutěženo a skončí všechny odvolací a opravné procesy, začně se stavět. Pospíšil doufá, že to bude koncem letošního roku. Návrh ještě musít schválit pražští zastupitelé.

Ohodnoť článek

Foto Divadlo na Vinohradech

Štítky Rada hlavního města, Divadlo na Vinohradech, rekonstrukce, tendr, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo na Vinohradech čeká rekonstrukce. Vyjde na skoro tři miliardy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.