Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Praha si nechá udělat analýzu budoucího využití karlínských kasáren

Vedení Prahy si nechá zpracovat analýzu budoucího využití objektu Kasárna Karlín. Dokument zpracuje městská organizace Pražská developerská společnost a navrhne, co by v prostoru mohlo být. Podle dokumentu, který dnes schválili radní, by památka mohla být využívána pro vzdělávací a společenské aktivity. Vzniknout by mohlo i bydlení pro studenty. Kulturně-společenské centrum, které v kasárnách nyní sídlí, by mělo zůstat zachováno.

Kasárna město získalo jako součást téměř dvoumiliardové směny majetků se státem, na které se obě strany domluvily. Budova pochází z 19. století a je ve špatném stavu.

„Kasárna Karlín je pro město strategickým objektem jak svou polohou, tak i příležitostmi, které může veřejnosti poskytnout. Aby se dalo zodpovědně rozhodnout o dalším využití tohoto objektu, je zapotřebí prověřit, na které typy provozu je budova vhodná jak dispozičně, tak vzhledem k současnému technicko-provoznímu stavu budovy a úpravám, které městu umožní památkáři," sdělil radní Adam Zábranský (Piráti).

Podle dokumentu by mohla být až třetina ploch v komplexu po revitalizaci pronajímána soukromým provozovatelům. Druhá třetina by byla pronajímána na základě rozhodnutí města a jím preferovaných aktivit a zbývající plochy by sloužily rozvoji infrastruktury pro školství.

V kasárnách by rovněž mohly vzniknout městské byty pro studenty vysokých škol. Vybudovány by tam mohly být i kanceláře magistrátu, stejně tak jako vědeckotechnický park nebo centrum pro inovační firmy. Počítá se také s takzvanými sdílenými prostory.

Podle dokumentu v kasárnách do budoucna zůstane kulturně-společenské centrum, které v areálu funguje od roku 2017. Centrum využívá vnitroblok či venkovní nádvoří vnitrobloku. „V krátkodobém horizontu magistrát hlavního města Prahy v žádném případě neplánuje ukončit současný provoz," píše se v materiálu.

O směně majetku v hodnotě zhruba 1,7 miliardy korun jednal magistrát se státem několik let, zastupitelé ji definitivně schválili loni v dubnu. Město od státu získá výměnou za většinu areálu Fakultní nemocnice Bulovka mimo jiné právě kasárna v Karlíně nebo budovu v Hybernské ulici.

Historický objekt karlínských kasáren pochází z 19. století, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Budova je od roku 1958 památkově chráněná. Stát se v minulosti snažil areál opakovaně prodat, ale bez úspěchu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kasárna Karlín, Tomáš Bellon

Štítky Karlín, Kasárna, Zábranský, kulturní centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

Navrhuji adaptovat pro ubytování tzv. běženců. Ať si jich v Praze taky užijí.

Úterý, 23. ledna 2024, 10:12Odpovědět

Praha si nechá udělat analýzu budoucího využití karlínských kasáren  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.