Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemřel herec Norbert Lichý, loni v prosinci oslavil devětapadesáté narozeniny

, aktualizováno 18. ledna 2024, 20:08

Zemřel herec Norbert Lichý. Loni v prosinci oslavil devětapadesáté narozeniny. Informaci o jeho úmrtí bez konkrétního data dnes zveřejnilo ostravské Divadlo Petra Bezruče, v němž dlouhodobě působil. Divadlu to oznámila rodina umělce, který byl držitelem prestižních ocenění. Před kamerou dostával menší role, díky svému hereckému projevu ale rozhodně nezapadl. Diváci si ho mohou pamatovat například jako rolbaře a pozdějšího hokejového manažera Zbyňu ze seriálu Lajna, jako berní úředník se objevil v sitcomu Comeback.

"S ohledem na rodinu nebudeme zatím okolnosti úmrtí více komentovat. Další informace zveřejníme v pátek," řekla dnes mluvčí divadla Marcela Bednaříková.

Ostravský rodák se 29. prosince 1964 narodil do rodiny režiséra, herce a dramatika Saši Lichého. Na prknech Divadla Petra Bezruče, se objevil už jako dítě. Po maturitě na gymnáziu nebyl přijat ke studiu herectví na JAMU, a tak v roce 1984 nastoupil jako elév do angažmá v Severomoravském divadle Šumperk. V letech 1986 až 1987 byl v angažmá v Divadle loutek a následně nastoupil do Divadla Petra Bezruče.

Svérázného herce publikum obdivovalo a patřil k nejvýraznějších postavám současné ostravské divadelní scény. Považoval se za patriota a angažmá v pražských divadlech ho nelákalo. Lichý hrál mimo jiné Harpagona v Lakomci, Duncana v Macbethovi, Truffaldina ve Sluhovi dvou pánů, Parfena Semjonoviče Rogožina v Idiotovi či Antonína Důru v Rozmarném létu.

Na úmrtí oblíbeného herce reagoval na síti X i ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Byl naprosto nezaměnitelný a svůj. Vždy si ho budu pamatovat z filmu Lidice," uvedl Baxa.

Za svůj mimořádný výkon za roli Mendela Singera v inscenaci Job získal Cenu Thálie 2009. V roce 2022 obdržel Cenu Jantar udělovanou umělcům z Moravskoslezského kraje. V roce 2016 zvítězil v divácké anketě Týdeníku Rozhlas o nejpopulárnější herecké výkony Neviditelný herec za četbu z románu Motýlek.

Kromě herectví se Norbert Lichý věnoval i hudbě a skládání scénické hudby, dlouhá léta spolupracoval s ostravským televizním studiem. Uměl hrát na kytaru, basu i varhany, v mládí působil v několika kapelách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo Petra Bezruče

Štítky divadlo, film, Lichý, Ostrava, úmrtí

Zemřel herec Norbert Lichý, loni v prosinci oslavil devětapadesáté narozeniny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.