Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze má nově tři ze čtyř andělů

Na mariánském sloupu na Staroměstském náměstí v Praze doplnili sochaři tři ze čtyř andělů. Sochy ale zatím nejsou kompletní, chybí jim jednotlivé atributy. Stejně tak musí sochař ještě dokončit čtvrtého anděla, jehož místo zatím zůstane prázdné. Kompletně bude sloup dokončený v srpnu a na svátek Nanebevzetí Panny Marie 15. srpna jej požehná pražský arcibiskup. Původní sloup byl stržen 3. listopadu 1918. Nynější napodobenina byla na náměstí vztyčena 4. června 2020.

„Chtěli jsme využít toho, že je dnes odstraňován vánoční strom a na náměstí je potřebná technika s povolením k vjezdu a podobně. Dnes se ještě nejedná o finální instalaci, neboť andělům chybí jednotlivé atributy a ještě je třeba dodělat čtvrtou sochu. Vše bude dokončeno do srpna," řekl místopředseda Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu Stanislav Běhal.

V pondělí osazované tři sochy andělů jsou dílem tří různých autorů, kteří je tesali podle dochované podoby. Prázdné místo zatím zůstane na spodní části sloupu při pohledu od kostela Matky Boží před Týnem vlevo vzadu směrem k Železné ulici. 

Čtvrtá socha totiž ještě není zhotovená, protože v roce 1757 byla původní roztříštěna dělovou koulí. „Sto let tu nebylo nic, poté radní nechali sochaře Kamila Böhma vytesat sochu podobnou těmto. Okolo toho vznikl v rámci památkové obce velký spor. Vypsali jsme soutěž na sochu, kterou vyhrál sochař Vojtěch Adamec," popsal redakci Pražské Drbny předseda spolu Karel Kloud

Adamec zhotovil modely, které odborně posuzovali. Následně byl návrh odsouhlasen a Adamec teď na soše pracuje. „Doufáme, že do léta to tu bude,“ sdělil Kloud. Po dosazení poslední sochy bude sloup 15. srpna slavnostně požehnán arcibiskupem pražským i nunciem, zástupcem papeže. 

Jednotlivé sochy dostanou křídla a různé atributy, každá totiž představuje jinou ctnost. Řeší se ještě i barva sloupu, ochrana před poškozením holuby či nasvícení.

„Tady bylo od drobných poškození až po ataky, kde někdo lezl i po dříku. Museli jsme několikrát ošetřovat proti grafitti, jedna skupina cizinců si z toho udělala plochu na kreslení. Nám nevadí, že tu celý svět sedí, že tu odpočívají a konzumují. Nám vadí ten neustálý nepořádek,“ řekl redakci správce sloupu Aleš Strnad.

Mariánský sloup, jedno z prvních výrazných barokních děl v Praze, vztyčili na Staroměstském náměstí 26. září 1650, vysvěcen byl o dva roky později. Sousoší z dílny Jana Jiřího Bendla mělo připomínat záchranu Prahy před Švédy v roce 1648, kritici v něm ale v následujících staletích viděli hlavně památník protireformačního katolicismu.

O návrat pomníku usilovali od roku 1990 členové Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu. V roce 1993 zasadili do dlažby nový základní kámen a před 17 lety představili dokončenou sochu Panny Marie od sochaře Petra Váni. Nový sloup se skládá z desítek opracovaných dílů o celkové váze 118 tun. Šestimetrový a 22 tun vážící dřík sloupu je z pískovce, pro který byl Váňa v Indii. Sokl je z pískovcového bloku darovaného italským městem Vitorchiáno, sanktuárium, tedy místo pro uložení kopie deskového gotického obrazu Panny Marie Rynecké, je z mrákotínské žuly.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Mariánský sloup, Staroměstské náměstí, památky, Praha, Společnost pro obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze má nově tři ze čtyř andělů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.