Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Správa železnic otevřela nově opravenou Fantovu budovu na hlavním nádraží

Po více než dvou a půl letech byla dokončena oprava Fantovy budovy hlavního nádraží v severní částí budovy. Rekonstrukce vyšla na 304 milionů korun. Sloupový sál, Foyer café a Fantův sál zatím nebudou otevřeny volně pro veřejnost, Správa železnic bude v následujících měsících testovat možnosti využití. Zájemci budou mít možnost objednat se na komentovanou prohlídku prostor.

Oprava Fantovy budovy, která je největší secesní památkou v České republice, začala v dubnu 2021. Prostory, které jsou nově opraveny, historicky fungovaly jako odpočinkový prostor pro cestující první třídy. „Možná mnoho lidí nevnímá hlavní nádraží jako historickou památku, ale chtěl bych vypíchnout, že zde Josef Fanta dokázal vybudovat dílo inspirované pařížským Garre du Nord (Severní nádraží, pozn.), dílo, které tu zůstane na další staletí a které samo bude inspirovat. Které bude v lidech probouzet ty nejkrásnější dojmy, protože tahle místa takové kouzlo mají,“ řekl při slavnostním otevření ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Restaurátorské práce respektovaly původní Fantův návrh

Součástí nového komplexu je Fantův sál, který by v budoucnu měl sloužit pro konference a jiná významná setkávání. Na zdi zde byl odhalen znak se dvěma lvy, pod kterými je na zlaté stuze motto Pravda vítězí. Ředitel Národního technického divadla Karel Ksandr ve svém proslovu vypíchl kvalitu restauračních prací, „Tady je přesně vidět, co to je restaurování pod dohledem památkové péče. To znamená, netváří se to jako by to bylo namalované včera, pžeci jen přes něj bylo několik dalších vrstev malby. Znak byl nyní pietně zrestaurován a konzervován, to znamená, že je zachován jeho historický vizuál.“

Původní mozaiky jako od Muchy

Z Fantova sálu se prochází do kavárny, která zatím na svého provozovatele čeká. Z kavárny lze po nově vybudovaných schodech sejít na úroveň severního průchodu na Žižkov, kde se nachází zázemí se šatnou. Nejzdobnějším prostorem je pak Sloupový sál s původními mozaikami. Ty mohou připomínat dílo Alfonse Muchy, autorem všech návrhů do těch nejmenších detailů byl ale sám architekt budovy Josef Fanta. Mozaiky symbolizují čtyři roční období, na bočních sloupech jsou pak vyobrazeny alegorie lovu, rybolovu a polních a hospodářských prací.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hlavní nádraží, Fantova budova, rekonstrukce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Lašťovka

To znamená, netváří se to jako by to bylo namalované včera, pžeci ..... Co je to PŽECI, prosím?

Sobota, 2. prosince 2023, 12:20Odpovědět

Milan Lašťovka

Ředitel Národního technického divadla Karel Ksandr ve svém proslovu vypíchl kvalitu restauračních prací ........ Co je to Narodní Technické Divadlo? :)
Zdroj:

Sobota, 2. prosince 2023, 12:19Odpovědět

Správa železnic otevřela nově opravenou Fantovu budovu na hlavním nádraží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.