Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

VIDEO: V Národním muzeu pod dohledem policie vystavili Věstonickou venuši. Vrátila se po devíti letech

Nejstarší keramická soška na světě je ode dneška znovu k vidění v Národním muzeu. Vzácnou Věstonickou venuši převezli z brněnského Moravského muzea za mimořádných bezpečnostních opatření, celá sbírka je pojištěna na víc než sto milionů.

Věstovnická venuše je součástí výstavy Nejstarší šperky a ozdoby těla, která potrvá až do konce února příštího roku. Kvůli velké hodnotě umístili do trezorových místnostní Historické budovy. Naposledy ji zde návštěvníci mohli vidět v roce 2014. 

„Je úžasné, že máme opět možnost návštěvníkům Národního muzea ukázat originál Věstonické venuše. Věstonickou venuši zná téměř každý z učebnic dějepisu, ale jen málokdy je možné spatřit její originál na vlastní oči, protože jen výjimečně opouští trezor Moravského zemského muzea v Brně," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Kromě přes pětadvacet tisíc let staré venuše jsou vystaveny i starší artefakty nalezené u Dolních Věstonic, Pavlova, Předmostí a jeskyně Pekárny. Jsou to další figurky žeb, náhrdelníky, čelenky, náramky nebo prsteny. Některé jsou z mamutoviny, další z kostí, zubů, jantaru i lastur.

Převoz venuše probíhal za mimořádných bezpečnostních opatření, dohlíželi na ni ozbrojení policisté. Jak informovalo Národní muzeum, pojistná hodnota celé sbírky je víc než sto milionu korun.

Sošku venuše našel v roce 1925 tým archeologa Karla Absolona mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi ve zbytcích pravěkého ohniště lovců mamutů. Je velká 11,5 centimetru a je vyrobena ze směsi jemné hlíny a vody. Právě tím je jedinečná, mělo se totiž za to, že keramiku tehdy ještě neznali. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní muzeum

Štítky Národní muzeum, Věstonická venuše, výstava, policie, Moravské zemské muzeum, pojištění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Národním muzeu pod dohledem policie vystavili Věstonickou venuši. Vrátila se po devíti letech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.