Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Duhové vlajky už visí na magistrátu i na radnicích, duhu si připravila i knihovna

, aktualizováno 7. srpna 2023, 17:54

Vyvěšením duhových vlajek přivítal festival Prague Pride magistrát hlavního města, některé městské části i další instituce, které v Praze sídlí. Před budovou radnice na Mariánském náměstí je také duhový přechod a třeba Městská knihovna v Korunní vyskládala knihy s tematikou LGBT+ podle barev duhy. Festival začíná dnes a končí v neděli. V sobotu se pak koná tradiční průvod.

„Každý má mít stejná práva a stejné povinnosti"

Na budově Nové radnice vlajku vyvěsili primátor Bohuslav Svoboda(ODS), náměstci Zdeněk Hřib (Piráti), Jana Komrsková (Piráti), Jiří Pospíšil (TOP 09), radní Daniel Mazur (Piráti) a zastupitelka Magdalena Valdmanová (Piráti).

„Tento festival považuji za oslavu života ve všech jeho podobách a zejména ho vnímám jako oslavu svobody a důkaz, že opravdu patříme na Západ. Zkrátka, celý Pride pro mne představuje způsob, jak vyjádřit respekt k druhým. Zároveň si myslím, že každý má mít stejná práva a stejné povinnosti,“ uvedl Pospíšil na svém Twitteru.

„Je příjemnější žít v barevném světě vzájemného porozumění, než v šedém světě plného nedůvěry vůči odlišnostem. Vzájemná láska dospělých lidí a možnost být těmi, kterými chceme být, navíc nikomu neubližuje. Naopak! Svobodné sebevyjádření v různých podobách je nezbytným základem spravedlivé společnosti, ve které je každý rovnocenným občanem,“ napsal na svém Facebooku Hřib.

Kromě toho je před radnicí položen i duhový přechod a nasvícena bude i Petřínská rozhledna. To nejdřív Svoboda nechtěl, ostatní radní ho ale přehlasovali.

Duhová bude v Praze Petřínská rozhledna i vlajky tramvajích. Radní přehlasovali primátora

Původně měl magistrát v rámci Prague Pride vyvěsit jen duhovou vlajku na radnici, nakonec město vizuálně podpoří festival podobně jako v minulých letech. Pražští radní dnes odhlasovali duhové nasvícení Petřínské rozhledny, vlajky na veřejném...

Průvod skončí na Letné

Vlajku na svých radnicích vyvěsily i některé městské části. „Všichni lidé si zaslouží naprosto stejná práva. Podpora LGBT+ komunity je tak pro mne samozřejmostí. Nejde ale jen o hodně společensky probírané manželství pro všechny, ale také o možnosti adoptovat děti neheterosexuálními páry. A v neposlední řadě o společenskou destigmatizaci, kterou bohužel LGBT+ komunita stále zažívá. Každý jsme jiný, originální a svůj a to je na světě krásné,“ uvedla pro redakci Pražské Drbny Nikol Marhounová (Piráti), místostarostka Prahy 3 po vyvěšení duhové vlajky na radnici na Havlíčkově náměstí.

Městská část Praha 7 vlajku na radnici v Holešovicích vystavila už po několikáté. Na jejím území se koná i část programu, na Letenskou pláň zamíří v sobotu průvod, kde bude Pride Park s šesti podii a trhem neziskových organizací.

K symbolickému gestu se přidaly i Praha 1 a Praha 5. Vlajka kromě městských budov visí i na některých dalších, například na Ministerstvu zahraničních věcí či Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. „Ze strany resortu se jedná také o symbolické vyjádření podpory všem LGBT žákyním a žákům, studentkám a studentům, ale stejně tak zaměstnankyním a zaměstnancům ve školství. MŠMT chce vyslat jasný vzkaz, že homofobie ani další druhy diskriminace do školství a do celé společnosti nepatří," píše se na webu ministerstva.

Prague Pride nabídne v srpnu 150 akcí na několika místech, tématem jsou tradice

Festival hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí (LGBT+) Prague Pride se letos uskuteční od 7. do 13. srpna na několika místech Prahy. Nabídne na 150 akcí včetně průvodu, který v sobotu 12. srpna vyjde z Václavského náměstí na Letnou....

Knihovna vystavila tematické knihy

Městská knihovna v Korunní se rozhodla pro jiný způsob oslavy, originálně vystavila své knihy. „Na uvítanou jsme si pro vás nachystali výstavku knih s tematikou LGBT+ u příležitosti festivalu Prague Pride, který probíhá ode dneška do neděle 13. srpna. A koho toto téma příliš neláká, může si vybrat z naší duhové výstavky beletrii klasičtějšího rázu,“ uvedla knihovna na svém Facebooku.

Festival podpořily i velvyslanectví Spojených států nebo Chile. „Vyvěšení duhové vlajky je významným gestem, které odráží náš závazek k zásadám nediskriminace a respekt k rozmanitosti,“ uvedla chilská ambasáda na svém Facebooku.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3, Praha 7, Embajada de Chile en la República Checa, Ministerstvo zahraničních věcí, Aneta Ečeková Maršálová, Městská knihovna v Korunní

Štítky vlajka, magistrát, radnice, Prague Pride, městské části, knihovna, ambasáda, ministerstvo zahraničí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Duhové vlajky už visí na magistrátu i na radnicích, duhu si připravila i knihovna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.