Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Ozvěny karlovarského filmového festivalu míří do Prahy. Začínají Šary Vary

V Praze dnes začínají filmové ozvěny karlovarského festivalu Šary Vary. Filmy z právě skončeného 57. ročníku festivalu tradičně přinesou pražská kina Světozor, Aero a Přítomnost. Program kina Světozor dnes nabídne bulharsko-německý film Blažiny lekce režiséra Stephana Komandareva, který získal Křišťálový glóbus za nejlepší film v hlavní soutěži. Ozvěny festivalu začínají i v Brně. Šary Vary se konají do 16. července.

Diváci v Praze uvidí to nejlepší z karlovarského filmového festivalu

„Návštěvníci našich kin jsou zvyklí, že jim po skončení festivalu v Karlových Varech pravidelně přinášíme výběr toho nejlepšího," uvedla Anna Lísalová z dramaturgického týmu přehlídky Šary Vary.

Největší zastoupení snímků letos bude ze soutěžní sekce Horizonty. Na ozvěnách diváci uvidí například Karaoke Blues režiséra Akiho Kaurismäkiho nebo rodinné drama Anatomie pádu, vítěze Zlaté palmy z filmového festivalu v Cannes.

Silné zastoupení v programu mají i Češi

Letos mají v programu silné zastoupení také tuzemští filmaři. Diváci se mohou těšit na adaptaci knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk a detektivní drama Úsvit. Oba tyto snímky zastupovaly tuzemskou kinematografii v hlavní soutěži festivalu Karlovy Vary. K oběma titulům chystají některá kina projekci s debatou s tvůrci. Dále program festivalu Šary Vary nabídne české snímky Přišla v noci, Brutální vedro, Kulový blesk nebo krátký film Electra.

„Ne všechna kina uvedou všechny filmy, takže doporučujeme divákům prostudovat programy každého z nich a sestavit si svůj individuální festivalový program," podotkla Lísalová.

Například žižkovské Aero uvede jako jediné v cyklu Legendy film Maminka a děvka z roku 1973, Světozor zase chystá v rámci Dokumentárního pondělí vítěze festivalu Berlinale Na lodi Adamant. Snímek Druhá šance, který v Karlových Varech představil britský herec Ewan McGregor, v rámci přehlídky Šary Vary promítnou pouze ve Světozoru.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KVIFF

Štítky film, festival, Šary Vary, Karlovy Vary, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ozvěny karlovarského filmového festivalu míří do Prahy. Začínají Šary Vary  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.