Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Metro jako bunkr. Výstava v pražských stanicích ukazuje realitu války na Ukrajině

Cestující pražským metrem mají kromě klasických reklam a informačních panelů možnost vidět i výstavu fotografií, které zachycují ukrajinské občany ukrývající se před ruskými útoky ve stanicích metra v Kyjevě a Charkově. Ve třech stanicích je celkem deset snímků. Výstava potrvá do 15. května.

„Našim cílem je připomenout lidem, že válka na Ukrajině stále probíhá a neměli bychom na ni zapomínat. Chceme vyvolat empatii a informovat. I proto jsou na plakátech popisky s podrobnostmi o ruských útocích,“ vysvětlila redakci Pražské Drbny Klára Jiřičná z neziskové organizace Act Alliance, která výstavu ve spolupráci s mezinárodním uskupení novinářů n-ost a Diakonií ČCE zorganizovala.

Celkem deset plakátů umístili organizátoři výstavy do tří stanic. Do Muzea k výstupu směrem na Vinohrady, do přestupního tunelu mezi linkami A a B na Můstku a na nástupišti stanice Anděl.

„Zaměřili jsme se na stanice ve centru, kde se pohybuje největší počet cestujících, abychom oslovili co největší množství lidí,“ uvedla Jiřičná. 

Zmínila, že se výstava nesnaží šokovat, nejedná se o kampaň, nic se nežádá. „Pouze ukazujeme dokumentární záběry obyčejných lidí ukrývajících se v metru. Na snímcích není žádné násilí ani nepokoje,“ upřesnila Jiřičná. Výstava v metru bude do 15. května.

Fotografie pořídili ukrajinští fotografové Maxim Dondjuk, Pavel Dorogoj, Julia Kochetová, Sergej Korovajny a Slava Ratynski.

„Spolupracujeme s mezinárodně uznávanými fotografy, kteří respektují etický kodex a odpovědnost k veřejnosti. Lidé na snímcích byli informování o tom, že fotografie mohou být zveřejněny,“ řekla Jiřičná.

Výstavu už v listopadu minulého roku mohli vidět i lidé v Berlíně. Tam byla stejně jako v Praze umístěna ve třech stanicích metra, ovšem ve větších formátech přímo na zdech tunelů u nástupišť.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Björn Steinz, n-ost, act alliance, Eva Hradilová

Štítky výstava, metro, Ukrajina, bunkr, Charkov, Kyjev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Metro jako bunkr. Výstava v pražských stanicích ukazuje realitu války na Ukrajině  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.