Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

U metra Vltavská je nová výstava, poslední před zahájením stavebních úprav

Kaskády na Vltavské zdobí nová a poslední venkovní výstava, prostor totiž ještě letos čekají stavební práce. Území Bubnů bude nově urbanisticky řešeno v rámci stavby nové koncertní síně, vznikne tu piazetta. Instalace na místě bude zřejmě do konce června.

Venkovní Galerie Vltavská nabízí instalaci od Hynka Skotáka a kurátorky Silvie Šeborové nazvanou Horror vacui, strach z prázdna. Nachází se v místě, které dříve sloužilo k přestupu z metra na vlak v zastávce Praha-Bubny, po jeho zrušení ale zůstalo nevyužité.

„Ve vizuálně složitém prostředí betonových soklů, laviček, truhlíků a dnes téměř nepoužívaného schodiště u stanice metra si Skoták vybral výsek zasahující do chodníku i stěny. Odstranil odpadky, graffiti, náletové dřeviny, místo ztvrdlé hlíny dovezl na místo úrodnou zeminu, do které zasadil traviny a květiny,“ popsala v tiskové zprávě mluvčí Galerie hlavního města Jana Smolková.

Výstavy jsou na Vltavské už od roku 2020, za tu dobu jich tu Galerie hlavního města a dopravní podnik zorganizovali šest.

„Je to kousek puzzle z velkého barevného obrazu Prahy, který zapadl pod koberec čelem dolů a já jsem ho dal zpátky do systému, kde teď svítí v městské džungli původními povrchy a květinovou výzdobou,“ uvedl Hynek Skoták.

VIZUALIZACE: Začala oprava železnice mezi Bubny a Výstavištěm. Hotovo bude za dva roky

Správa železnic zahájila připravovanou modernizaci železniční trati mezi stanicemi Bubny a Výstaviště. V Bubnech vyroste nová nádražní budova, bude z ní přímý vstup do metra a na travnaté střeše bude odpočinková plocha. Stavba, na kterou z...

Instalaci si lidé mohou prohlédnout maximálně do 23. června nebo do doby zahájení stavebních prací. Prostor už letos promění v rámci nového urbanistického řešení území, vzniknout má zde piazetta kolem budoucí koncertní síně.

Ohodnoť článek

Foto Matěj Stránský

Štítky Vltavská, umění, výstava, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U metra Vltavská je nová výstava, poslední před zahájením stavebních úprav  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.