Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeské divadlo přiváží do Prahy festival Jižní spojka a zve na Otáčivé hlediště

Od 16. února v Praze proběhne tradiční divadelní přehlídka Jižní spojka. Jihočeské divadlo představí na pražských divadelních prknech pětici inscenací. Dnes to uvedli zástupci Jihočeského divadla na tiskové konferenci v Praze, kteří přehlídku Jižní spojka zároveň používají jako formu nalákání diváků buď přímo do domovské scény v Českých Budějovicích nebo na Otáčivé hlediště v Českém Krumlově.

Diváci v Praze uvidí Mechanický pomeranč i Hamleta

Program Jižní spojky 2023

16. 2 / Mechanický pomeranč / Jatka78
23. 2 / Hamlet / NoD
3. 3 / Ten, který vylezl na kopec a rozhlédl se / Divadlo X10
4. 3 / Perplex / Studio Švandova divadla
17. 4 / Události / Divadlo Komedie

Soubory Jihočeského divadla se představí v žánrově pestré paletě činohra, balet a Malé divadlo na pěti pražských scénách od 16. února 2023 do 17. dubna 2023.

Přehlídku Jihočeského divadla s názvem Jižní spojka 2023 zahájí na Jatkách78 taneční divadlo Mechanický pomeranč na námět Anthonyho Burgesse. Dle dostupných pramenů se jedná o vůbec první taneční přepis světoznámého románu. Surreální taneční grotesku uvádíme v choreografii Tomáše Rychetského, Ondřeje Vinkláta a v režii Tomáše Rychetského a Pavla Šimáka.

Inscenacemi Hamlet v režii Jakuba Čermáka, Perplex v režii Natálie Deákové a Události v režii Kashy Jandáčkové se představí činoherní soubor Jihočeského divadla. „Jsem ráda, že se letos v Praze představíme s několika výraznými inscenacemi z naší klubové scény Na Půdě. Koncipujeme ji jako progresivní prostor, kde si můžeme dovolit bez obav experimentovat. A velmi mě těší, že si v Budějovicích našla své nadšené publikum a je prakticky pořád vyprodaná,“ uvedla na dnešní tiskové konferenci šéfka činohry Martina Schlegelová.

Jižní spojkou ožije také Divadlo X10, které se na jeden den promění ve vesnici kmene Navajů. Diváci uvidí skutečné osudy chlapce z rezervace indiánského kmene Navajů, který toužil nahlédnout za horizont. Životní příběh navajského šamana Blackhorse Mitchella z Ameriky 50. let 20. století představí inscenace režiséra Petra Haška Ten, který vylezl na kopec a rozhlédl se.

Otáčivé hlediště nabídne premiéru baletu Egon Schiele - Autoportrét nebo Händelovo oratorium Mesiáš

Přehlídka Jižní spojka funguje pro Jihočeské divadlo do jisté míry jako reklama na to, aby si diváci z Prahy a středních Čech i nadále hledali cestu přímo na jih Čech, a to buď to hlediště Jihočeského divadla nebo do Otáčivého hlediště v Českém Krumlově. „K Otáčivému hledišti přistupujeme jako k mimořádně inspirativnímu prostředí, mnohdy se inspirujeme i samotným Čekým Krumlovem. Je to opravdu mimořádná scéna, jejíž všechny možnosti, věřím, dosud nebyly objeveny. Žasnu nad tím, jak každý rok dokáží tvůrci posunout tvorbu na Otáčivém hledišti dál,“ řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

V českokrumlovském zámeckém parku letos diváci uvidí osvědčené činoherní hity Dracula a Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em) v režii Martina Glasera. Letos naposled se diváci mohou před Otáčivým hledištěm těšit na Muže dvojhvězdy v režii Petra Formana.

Před Otáčivým hledištěm uvede soubor baletu Jihočeského divadla v premiéře titul Egon Schiele - Autoportrét. Choreografie se ujal významný český tvůrce Jan Kodet a režie duo SKUTR – Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský.

Událostí letní sezóny na Otáčivém hledišti se v loňském roce stalo Händelovo oratorium Mesiáš. Jeho scénické provedení je dílem režiséra a současného uměleckého šéfa opery Jihočeského divadla Tomáše Ondřeje Pilaře a dirigenta Davida Švece.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Zikmund

Štítky Jihočeské divadlo, Otáčivé hlediště, Jižní spojka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo přiváží do Prahy festival Jižní spojka a zve na Otáčivé hlediště  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.