Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Výstava upozorňuje na špatnou bytovou situaci v Praze

Centrum městského plánování a architektury dnešním dnem nabízí výstavu, ve které se návštěvníci dozví, jak je na tom hlavní město s byty. Zjistí, jak je na tom Praha v porovnání s ostatními městy i státy, ve které městské části je bytů nejvíc nebo jaká je průměrná cena nájmu.

„Debata o bydlení je těžká a plná emocí a ambicí této výstavy je poskytnout základní fakta a kontext,“ řekl na tiskové konferenci Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města.

Výstava začíná dnes vernisáží a k vidění bude až do konce dubna. Má základní audiovizuální část, kde jsou na stěnu promítány informace ke vzniku bydlení. Při příchodu jsou slyšet ze záznamu různé názory a na stejně v zadní části jsou k pročtení data ke vývoji bytového fondu.

Centrem výstavy je zvětšený gauč, který má stejnou velikost, jako nejmenší byt, který je v Praze na trhu nabízen. Má osm metrů čtverečních. K tomu budou výstavu doprovázet debaty, přednášky a další program.

„V Praze dlouho chyběla vlastní sebevědomá bytová politika. Dostávaly tu přednost primárně soukromé zájmy, volný, prakticky neregulovaný, trh. Prostředí, kdy ta samotná výstavba probíhá až v přeregulovaném kontextu a potom samozřejmě intenzivní privatizace městského bytového fondu v 90. letech a poté i v letech následujících,“ popsal na tiskové konferenci primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Podle Hřiba v té době městský bytový fond klesl asi z dvou stovek tisíc bytů na třicet tisíc. „Do Prahy nám přibyde podle predikcí až čtyři sta tisíc nových obyvatel do roku 2070. Proto velice záleží na tom, jak tito lidí budou v našem městě bydlet," zmínil Hřib.

Na základě Strategie rozvoje bydlení, která byla schválena minulý rok, by mělo být v Praze postaveno každý rok devět tisíc nových bytů. „Jeden dokončený byt za hodinu, je to ambiciózní plán,“ dodal Hřib.

Potřebuje k tomu součinnost s Ministerstvem pro místní rozvoj a Ministerstvem financí. Potřebuje totiž získat pozemky směnou majetku se státem, ty jsou ale zatím blokovány. „Doufejme, že brzy dojde k jejímu odblokování a Praha získá od státu pozemky pro městskou bytovou výstavbu, například na Bohdalci,“ vysvětlil Hřib.

Městský bytový fond už magistrát nerozprodává, ale opravuje.

Na základě údajů ze sčítání lidu z roku 2021 je v Praze 721 332 bytů. Průměrný byt má 70 metrů čtverečních, u novostaveb je to ale méně, 50 metrů čtverečních. Pořízení běžného bydlení stojí Pražany 13 ročních platů, zatímco v Belgii je to jen pět.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky CAMP, výstava, byty, bydlení, IPR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava upozorňuje na špatnou bytovou situaci v Praze  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.