Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Pražském hradě dnes skončí výstava korunovačních klenotů

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě si dnes lidé mohou naposledy prohlédnout české korunovační klenoty. Katedrála je pro zájemce o prohlídku otevřená od 08 do 18 hodin, lidé ale budou muset zřejmě opět počítat s několikahodinovým čekáním ve frontě.

Ve středu budou vzácné historické památky znovu uloženy do Korunní komory ve svatováclavské kapli katedrály a sedm klíčníků zamkne její dveře.

O vystavení klenotů rozhodl dosluhující prezident Miloš Zeman u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Měla původně trvat pět dní, Hrad ji ale prodloužil až do dneška. I s prodloužením na osm dní je ale nynější vystavení klenotů spolu s tím minulým v lednu 2018 nejkratší v historii samostatné České republiky. Nejdéle byly svatováclavská koruna, žezlo a jablko k vidění v květnu 2016, kdy výstava trvala 15 dní.

FOTOGALERIE: Rekordní den je tady. Na klenoty čeká kilometrová fronta

Zájemce o vystavené korunovační klenoty neodlákaly ani nízké teploty, ani sníh. Jak se očekávalo, Hrad dnes zažívá rekordní návštěvnost. Fronta měla v dopoledních hodinách odhadem asi kilometr a půl, končila až za Malostranským náměstím u...

O klenoty je tradičně u veřejnosti velký zájem. Každý den výstavu navštívilo přes čtyři tisíce lidí. Přišlo by jich více, ale kapacita katedrály podle Hradu více než 4500 návštěvníků denně nepojme. Pořadatelé vždy v brzkých odpoledních hodinách řeknou lidem ve frontě, že se na ně ten den nedostane řada, aby nemuseli dál čekat zbytečně. Lidé mají po vstupu do katedrály u samotné vitríny s klenoty na jejich prohlédnutí asi 20 sekund.

Stejně jako v minulosti je vstup na výstavu zdarma a přednost mají návštěvníci na invalidním vozíku s průkazem ZTP či ZTP/P. Trasa prohlídky vede jižními zahradami z Opyše přes Býčí schodiště na třetí nádvoří k hlavnímu vstupu do katedrály.

Hrad kvůli rekordnímu zájmu prodloužil výstavu korunovačních klenotů. Lidé ve frontě čekají i šest hodin

Kvůli jednomu pohledu na korunovační klenoty čekají tisíce lidí ve frontě i šest hodin a na některé se ani nedostane. Pražský hrad se proto rozhodl výstavu v katedrále svatého Víta prodloužit až do úterý 24. ledna. O den později je uloží zpět do...

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem v dalším roce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Markéta Plešková

Štítky korunovační klenoty, Pražský hrad, výstava, fronta, rekord

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Pražském hradě dnes skončí výstava korunovačních klenotů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.