Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do Prahy se přesouvá výstava fotek lidí, kteří přišli o vlasy

Na několika místech v Praze je od neděle k vidění kolekce fotografií lidí, kteří přišli o vlasy kvůli alopecii, rakovině či jiné nemoci. V hlavním městě je možné prohlédnout si všech 22 velkoformátových portrétů, dosud vystavovaných odděleně na více místech v Česku. Projekt s názvem Poselství chce podpořit lidi bez vlasů a zvýšit povědomí o alopecii. Pořádá ho nezisková organizace Kolibříci pomáhají.

Autorkou všech 22 portrétů je fotografka Vendula Fantová. Snímky zachycují lidi, kteří přišli o vlasy kvůli nemoci, nejčastěji alopecii, při které mizí i obočí a řasy. Na jiných fotkách jsou osobnosti, které projekt podpořily, například herec Igor Orozovič nebo olympijská běžkyně Marcela Joglová.

Pod QR kódy se skrývají osobní příběhy

Na snímcích je vždy QR kód, který vede na stránku s informacemi, kdo je na fotkách zachycen, a jaké má poselství, vysvětluje zakladatelka organizace Kolibříci pomáhají Lenka Šourková. Lidé s alopecií podle ní bývají uzavření do sebe, takže se většinou neradi fotí. "Našim cílem je zvýšit jim sebevědomí a šířit osvětu o nemoci, o které toho stále hodně nevíme. V nejobecnější rovině je poselstvím projektu myšlenka, že všichni jsme dokonalí takoví, jací jsme," dodala Šourková.

Fotografie jsou k vidění v několika pražských podnicích

Velkoformátové barevné fotografie byly od května rozmístěné v Plzni, Čáslavi, Pardubicích, Kutné Hoře, Olomouci, Jihlavě, Nové Pace a část z nich Praze. Podle odhadů zakladatelky a jejích spolupracovníků už fotografie viděly desítky tisíc lidí. Vystaveny totiž byly na frekventovaných veřejných místech. V Praze jsou k vidění v kavárně Kofárna, Šťastné kavárně, hotelu Meteor, Bistru Antonio Sandev nebo Champagnerii.

Alopecií trpí zhruba procento světové populace, zejména muži. Ke známým českým osobnostem, které nemoc připravila o vlasy, patří například bývalý moderátor České televize Tomáš Drahoňovský, zpěvačka Markéta Konvičková nebo Miss Earth 2015 Karolína Mališová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto blog Máma s alopecií

Štítky fotografie, výstava, alopecie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Prahy se přesouvá výstava fotek lidí, kteří přišli o vlasy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.