Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Trhy na Staromáku proběhnou pod křídly andělů. Slavnostní rozsvícení stromu nebude

Dnes dopoledne organizátoři představili podobu a program vánočních trhů, které proběhnou na Staroměstském a Václavském náměstí v centru Prahy. Ani letos neproběhne slavnostní rozsvícení vánočního stromu. „Co se týká slavnostního zapnutí, tak s ohledem na bezpečnostní situaci a s ohledem na konflikt na Ukrajině, jsme nechtěli dělat velký event, který by byl zde v centru Prahy,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci pražský radní Jan Chabr (TOP 09). Svařené víno bude na trzích stát 90 korun, klobása 120.

Na trhy dohlédnou andělé

Výzdoba letošních vánočních trhů bude podle organizátorů jednoduchá a bude respektovat prostor Staroměstského náměstí, a tak budou všechna světla v teplé bílé barvě. Doplní je hvězdy a červené a zlaté koule.

„Vznešenost, patřičná neokázalost by měla podtrhnout celkový záměr. Světelná dekorace, která svým ztvárněním překračuje běžnou produkci průmyslového designu, přispívá esteticky k originálnímu pojetí vánoční výzdoby,“ uvedla na tiskové konferenci jednatelka společnosti Decoled, která pro letošek převzala výzdobu na největších Vánočních trzích v Praze Eva Poláčková.

Na Staroměstském náměstí bude pět velkých andělů o velikosti čtyři až šest metrů, z nichž dva budou fungovat jako místa, u nichž se lidé budou moci vyfotit. Návštěvníci si tak budou moci pořídit snímek v náručí andělských křídel nebo při procházení tělem anděla. Dva andělé budou na vyhlídkovém mostě, jeden bude rozsvěcet svíčku na vánočním stromě. U Mariánského sloupu bude stát vánoční betlém.

VIDEO: Na Staroměstském náměstí v Praze už stojí vánoční strom

Od noci na úterý stojí na Staroměstském náměstí v Praze vánoční strom. Jde o pětadvacetimetrový smrk z Kytlice na Děčínsku. Strom pracovníci pokáceli v neděli, kdy ho odvezli do areálu u Kralup nad Vltavou, odkud putoval v pondělí po jedenácté...

Slavnostní rozsvícení stromu ani letos neproběhne

Vánoční strom pro Prahu letos přijel z obce Kytlice na Děčínsku, měří 25 metrů a rostl 58 let. Na Staroměstské náměstí strom přijel v noci na úterý, kdy začalo jeho kotvení. Jeho rozsvícení proběhne v sobotu 26. listopadu, nebude však doprovázeno žádným slavnostním happeningem. Strom bude svítit každý den od čtyř hodin odpoledne do půlnoci. Smrk se rozzáří v 16:30, 17:30, 18:30, 19:30, 20:30 a 21:30 díky světelné animaci, kterou doprovodí dvě vánoční melodie, a to orchestrální podoba písně All I want for Christmas is you a Alžbětínská serenáda v podání Karla Gotta.

Strom rozsvítí přes šest kilometrů kabelů a 88 590 LED diodových žárovek. Navíc bude ozdoben červenými koulemi a světelnými hvězdami různých velikostí. „Stromeček nebude rozsvícený po celou dobu, ale bude svítit od čtyř hodin odpoledne do půlnoci. Co se týká slavnostního zapnutí, tak s ohledem na bezpečnostní situaci a s ohledem na konflikt na Ukrajině, jsme nechtěli dělat velký event, který by byl zde v centru Prahy. Návštěvníci, kteří se chtějí podívat, se mohou přijít podívat po celý víkend, stromeček už bude svítit,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci pražský radní Jan Chabr (TOP 09).

Letošní Vánoce nebudou tak energeticky náročné jako v minulých letech. Slavnostní osvětelení používá ledkovou technologii a je ho méně než v minulých letech. „Zvažovali jsme dokonce Vánoce bez slavnostního osvětlení, nicméně chceme v lidech budovat vzbuzovat naději a dobrou náladu,“ doplnil Chabr.

O kulturní program se postarají přes tři tisícovky interpretů, svařák bude stát 90 korun

Na pódiu vystoupí tři tisícovky interpretů z různých míst Evropy. „Nebudou chybět folklórní, národopisné i dětské soubory z České republiky i ze zahraničí. Doplní je taneční vystoupení a programové bloky pro všechny generace,“ uvedla programová manažerka trhů Simona Šteruská a doplnila, že lidé uvidí kromě českých interpretů také vystupující z Lotyšska, Holandska, Polska, Maďarska, Slovenska nebo Německa.

Na Štědrý den se bude na trzích rozlévat štědrodenní polévka a v devět hodin večer vystoupí smíšený pěvecký sbor Vox Pragae, aby představil Českou mši vánoční od Jana Jakuba Ryby.

Návštěvníkům bude na Staroměstském náměstí k dispozici celkem 79 prodejních stánků, na Václavském náměstí pak 25 stánků. Svařené víno bude stát 90 korun, klobásu si lidé dají za 120 korun.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Vánoce, trhy, program, Staroměstské náměstí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trhy na Staromáku proběhnou pod křídly andělů. Slavnostní rozsvícení stromu nebude  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.