Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Praze dnes začíná patnáctý ročník Festivalu krátkých filmů. Nabídne novinky, ale i oceněné snímky

V pražských kinech Světozor, Pilotů a Oko dnes začíná 15. ročník Festivalu krátkých filmů. V dalších dnech se zapojí také kino Aero a Národní technická knihovna. Festival do 26. ledna nabídne výběr z nejnovější světové produkce krátkých filmů i snímky českých tvůrců, půlnoční program, dětské filmy a vizuální experimenty. V soutěži se představí v pěti programech 25 filmů rozmanitých žánrů, potkají se v ní snímky ověnčené řadou festivalových cen s úplnými novinkami.

Filmy ve virtuální realitě

Přehlídku krátkých filmů organizují pořadatelé mezinárodního festivalu v Karlových Varech. „Před 15 roky jsme zvážili, že během velmi bohatého programu karlovarského festivalu opravdu nedokážeme představit všechno, co bychom chtěli. Zároveň jsme věděli, že existuje zajímavá nabídka krátkých filmů, o nichž se mezi diváky tolik neví. A z toho vzešel nápad uspořádat sesterský festival, zaměřený právě na krátkometrážní tvorbu," uvedl k festivalu přezdívanému pražské šortky prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška.

Letošní novinkou je kino v Národní technické knihovně. Od 23. do 25. ledna od 13:00 do 20:00 mohou diváci zdarma zažít novou formu filmového zážitku, protože ve foyer knihovny vznikne kino s nabídkou filmových projektů ve virtuální realitě.

Filmy o fenoménu skateboardu nebo posledních záležitostech

Program Země mezi moři představí nejlepší kanadské krátké filmy posledních 15 let. Mezi sedmi tituly diváci najdou třeba řadou cen ověnčenou temnou grotesku Další patro Dennise Villeneuvea, snímek režiséra Guye Madina Accidence nebo festivalově nejúspěšnější kanadský krátký film poslední doby, Šelma Jeremyho Comteho.

O tom, že se dá o posledních věcech vyprávět s otevřeností, hravostí a humorem, pojednává tematická sekce Prach prachu. Diváci se dozví, jak vypadá posmrtný život kosmonauta nebo jaké to je uspořádat si pohřeb ještě zaživa. Pětice filmů, jež všechny napsaly a natočily ženy, se představí v bloku Naprosto úžasná. Fenoménu skateboardu se věnují krátké filmy a klipy v pásmu Frontside/Backside. Program přehlídky je zde.

Autoři | Foto Facebook Kino Světozor

Štítky ČR, film, krátkometrážní, festival, Praha, krátký film, kino, Národní technická knihovna, dětský film, Jiří Bartoška, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze dnes začíná patnáctý ročník Festivalu krátkých filmů. Nabídne novinky, ale i oceněné snímky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.