Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Markéta Hejkalová pokřtila v Jindřišské věži nový román Dům pod náměstím

Spisovatelka Markéta Hejkalová v pondělí 17. října večer pokřtila v historickém prostředí zvonice Jindřišské věže v centru Prahy svou novou knihu s názvem Dům pod náměstím, která vychází pod nakladatelstvím Host. Kmotrami knihy se staly spisovatelky Alena Mornštajnová a Lidmila Kábrtová.

Román popisuje příběh domu v hlavní ulici maloměsta

Markéta Hejkalová se narodila 29. února roku 1960 v Praze. Je spisovatelka, překladatelka finské literatury a zakladatelka Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě.

Román s názvem Dům pod náměstím popisuje příběh domu, který stojí v hlavní ulici maloměsta v srdci Vysočiny a pamatuje velké dějiny.

„Dům pamatuje tolik, že musí vyprávět, aby se nerozpadl. O konci 19. století, kdy v něm začala fungovat pletařská dílna, o odvážném mladém muži Josefu Vlkovském, o prudkém vzestupu živnosti a otevření velkoobchodu, o válce, znárodnění a konfiskaci majetku i o nových začátcích po roce 1991,“ píše se o obsahu románu na webových stránkách nakladatelství Host.

„Zdi toho domu šeptaly, abych o něm napsala“

„Dům je skutečný a v roce 1925 ho koupil dědeček mého muže a vybudoval v něm obchod s potravinami. Z malého krámu pak vybudoval docela velký obchod a dokonce i velkoobchod, ale pak jeho život zkomplikovala rodinná tragédie, při které přišel o ženu a o dceru. Půl roku na to mu znárodnili obchod. Dům mu vzali až v šedesátých letech, pak platil ve svém domě nájemné, aby tam mohl tam žít,“ popsala reálný základ románu autorka Markéta Hejkalová během představování knihy v Jindřišské věži a doplnila, že první písemná zmínka o domu je z roku 1695.

Rodina manžela autorky později obchod získala v restitucích zpět. „Uvědomila jsem si, že když jsme tam začali provozovat krám, kde jsem tehdy vypomáhala, tak mi přišlo, že mi zdi toho domu šeptaly, abych o něm napsala,“ řekla Markéta Hejkalová k prvním chvílím, ve kterých o vzniku knihy Dům pod náměstím začala přemýšlet.

Kmotrami knihy se staly Kábrtová s Mornštajnovou

Kmotrami knihy se na pondělním představení díla staly spisovatelky Lidmila Kábrtová a Alena Mornštajnová.

„Kniha Markéty Hejkalové popisuje svižným tempem osudy obyvatel malého města, jak je psaly dějiny. Pestrý příběh vytváří mozaiku postav a událostí, o nichž nezvykle vypráví starý dům stojící nedaleko náměstí,“ popsala dílo Hejkalové Alena Mornštajnová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky literatura, křest, kniha, Dům pod náměstím, Markéta Hejkalová, Praha, dům, Jindřišská věž, román, Lidmila Kábrtová, Alena Mornštajnová, obchod, Podzimní knižní veletrh, Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Markéta Hejkalová pokřtila v Jindřišské věži nový román Dům pod náměstím  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.