Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIZUALIZACE: Libeňský most kromě rekonstrukce vylepší kavárny, kluziště i skatepark

Dlouho očekávaná rekonstrukce Libeňského mostu dostává podobu. V rámci oprav za víc než dvě miliardy korun se plánuje výstavba bezbariérových přístupů na Rohanský ostrov, kavárny a obchody pod konstrukcí a zimní kluziště a skatepark.

Obloukovou konstrukci chtějí zachovat

Kubistický most architekta Pavla Janáka z roku 1928 spojuje Holešovice Prahy 7 a Libeň prahy 8, nikdy nebyl opravován a je v havarijním stavu. „Samozřejmě stále platí, že zachováme to nejcennější, obloukové konstrukce, most přes Vltavu a oblouk přes bývalé východní rameno řeky. Obloukové konstrukce propojí nové mostní konstrukce tvarově vycházející z Janákových skic, aktuálně detailně dispozičně a tvarově navržené,“ uvedl na Facebooku radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Investorem projektu je Technická správa komunikací, hlavními architekty Petr Tej a Tomáš Cach z Bridge Structures.

„Díky těmto mostům se za povodní sníží hladina Vltavy v Karlíně o několik desítek centimetrů. Nové mosty doplníme o bezbariérové rampy na Rohanský ostrov, ze kterého se v budoucnu stane krásný park,“ dodal Scheinherr.

Podle webu Institutu pro rozvoj a plánování se také počítá s rozšířením chodníků a vznikem nových cyklopruhů v celé délce soumostí, které v budoucnu povedou z Holešovic až na Palmovku.

Oprava potrvá dva roky

Prostory pod rámovými konstrukcemi i historickými oblouky plánují architekti využít pro kavárny, obchody a další služby. K tomu by prostranství u mostu fungovalo v létě jako skatepark, v zimě jako kluziště.

Podle Scheinherra aktuálně probíhají projekční a přípravné práce, dvouletá stavba by pak měla začít v roce 2024. Rok kvůli rekonstrukci nebudou po mostě jezdit tramvaje, chodci a cyklisté se přes něj dostanou po provizorní lávce.

Podle ČTK radní v pondělí upravili některé podmínky ve studii opravy mostu jako polohu a konstrukci ramp, dispozici pilířů a umístění stromořadí. Byly to požadavky majitelů pozemků, které rekonstrukce zasáhne, společnosti České přístavy a projektantů.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Dousek, Radovan Záborský

Štítky Libeňský most, rekonstrukce, vizualizace, TSK, veřejná doprava, kavárna, Rohanský ostrov, Adam Scheinherr, architekt, Pavel Janák, Vltava, Holešovice, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Libeňský most kromě rekonstrukce vylepší kavárny, kluziště i skatepark  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.