Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Eurotramvaj už křižuje Prahu. Upozorňuje na to, že Česká republika bude předsedat Evropské unii

V Praze byla představena speciálně potištěná Eurotramvaj, která bude jezdit po Praze v rámci předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Polep tramvaje zdůrazňuje priority, které si pro předsednictví Praha předsevzala. Samotný návrh vznikl na základě soutěže na oslovených pražských školách, kde zvítězil návrh s názvem Věda a zdravotnictví, jehož autorkou je studentka třetího ročníku školy Michael – Střední školy a Vyšší odborné školy reklamní a umělecké tvorby, s. r. o. Aneta Bromovská.

„Praha je pomyslným srdcem, mozkem, ale i plícemi Evropy“

Ulice Prahy nově křižuje bílá tramvaj s růžovými a modrými prvky, která upozorňuje na to, že Česká republika bude předsedat Evropské unii. „Tato tramvaj nám bude v průběhu celého roku a v souvislosti s předsednictvím připomínat, že Praha je pomyslným srdcem, mozkem, ale i plícemi Evropy. Děkuji všem studentům a studentkám, kteří se do soutěže zapojili, a gratuluji autorce vítězného návrhu. Jsem hrdý, že máme v Praze tak nadané studenty,“ uvedl v tiskové zprávě primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Na svou první trasu se tramvaj rozjela ze zastávky Planetárium Praha pod číslem linky 17, své číslo ale bude měnit podle potřeby. „Může se objevit i na dalších linkách, které z Vokovic vypravujeme, tedy na 1, 8, 18, 20, 25 nebo 26, což je v současnosti vůbec nejdelší pražská tramvajová linka, v případě výluk nebo mimořádných událostí výjimečně i na dalších,“ doplil ve zprávě pro novináře vedoucí odboru Organizace provozu DPP Jiří Vodrážka.

Eurotramvaj bude Prahou jezdit celý rok, tedy přibližně do poloviny roku 2023. Náklady činil pouze samotný polep tramvaje, který stál 150 tisíc korun.

„České zdravotnictví drží krok s evropskou špičkou“

Samotný návrh tvořili studenti, kteří si vybírali ze sedmi okruhů, a to o ochranu demokratických hodnot, klimatickou změnu, chytrá řešení, kulturu, vzdělávání, vědu a Prahu jako město inovací. Z jednadvaceti návrhů porota vybrala ten s názvem Věda a zdravotnictví od Anety Bromovské.

„Po přečtení zadání soutěže se mi ihned vybavilo srdce, a také mozek a plíce. Již dlouho vnímám rychlý a pozitivní vývoj v oboru zdravotnictví. Z tohoto důvodu jsem se rozhodla několik objevů vyzdvihnout a ukázat, jaké neuvěřitelné pokroky jsme v oblasti lékařství učinili. Domnívám se, že české zdravotnictví drží krok s evropskou špičkou. Zaměřit se právě na takové téma bylo jasnou volbou,“ uvedla v tiskové zprávě autorka vítězného návrhu Aneta Bromovská.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MHMP

Štítky doprava, tramvaj, Evropa, předsednictví, Praha, Česko, Evropská unie, zdravotnictví, soutěž, Rada Evropské unie, plíce, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eurotramvaj už křižuje Prahu. Upozorňuje na to, že Česká republika bude předsedat Evropské unii  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.