Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Praha vybuduje nové cyklotrasy. Vyjdou na skoro čtvrt miliardy

Hlavní město chce v letošních roce zprovoznit šestnáct nových úseků cyklistických tras. Přes Technickou správu komunikací na to vydá 127 milionů korun, dalších 118 milionů v dotacích městským částem.

Vznikne nový podjezd, pásy i stezky

„Donedávna se dařilo realizovat spíše ty jednodušší části stezek a tras celoměstského významu. Nyní konečně také dochází na složitější úseky, které byly historicky odkládány či se dlouhé roky jen připravovaly,“ uvedl v tiskové zprávě předseda cyklistické komise na pražském magistrátu Radek Čermák.

Magistrát například plánuje vznik podjezdu Mánesova mostu k objížďce křižovatky Klárov na trase A1, vybudování nového pásu na Smetanově nábřeží a cyklistům chce vyhradit část chodníku podél Strakonické ulice u smíchovského lihovaru.

Rozšíří také stezku A2 na Rohanském ostrově a nově by měly vzniknout stezky od lávky pod Městským okruhem do Komořan, od Labutě v Krči na Kačerov, podél ulice Staroklánovické a od Průmyslové ulice na Jahodnici.

„Jednou za měsíc jede v Praze na kole 456 tisíc Pražanů"

„Loňský rok potvrdil výrazný růst obliby cyklodopravy. Sčítače zaznamenaly bezmála 5,9 milionu jízd Pražanů po městských cyklistických trasách. Ze sčítačů také víme, že počet průjezdů se od roku 2019 v podstatě zdvojnásobil a alespoň jednou za měsíc jede v Praze na kole 456 tisíc Pražanů,“ informoval náměstek primátora hl. m. Prahy pro dopravu Adam Scheinherr.

Od roku 2019 investovalo město do infrastruktury pro cyklisty přes miliardu korun, letos vyčlenilo 245 milionů. Technická správa komunikací hlavního města z rozpočtu vydá 127 milionů, dalších 118 je vyčleněno pro městské části. Ty si mohou zažádat o dotace na projekty, které mají vydaná stavební povolení a jsou připraveny k realizaci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky cyklisté, stavba, doprava, stezky, Praha, cyklistická trasa, Pražský magistrát, Mánesův most, Adam Scheinherr, Klárov, Rohanský ostrov, Komořany, Krč, Kačerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha vybuduje nové cyklotrasy. Vyjdou na skoro čtvrt miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.