Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Pěsti, kopance a tahání za vlasy. Dnešní blokáda aktivistů se změnila v lynč

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion v úterý ráno opět zablokovali dopravu v Praze. V minulém týdnu zrealizovali hned čtyři blokády, a to postupně na Vítězném náměstí, na Nuselském mostě, v Žitné ulici a v Tomášské ulici u Malostranského náměstí. V pondělí aktivisté blokovali dopravu ve Wilsonově ulici, dnes u výjezdu z tunelu Blanka.

„Dnes jsem viděla věci, které jsem neviděla ještě nikdy na žádných protestech tohoto typu v žádné zemi“

Ihned po zahájení protestu na aktivisty začali řidiči troubit a hned několik jich vyběhlo ze svých aut, aby dali svou nespokojenost najevo agresivitou v podobě nadávek, napadení a odtahování aktivistů z přechodu za kusy oblečení nebo dokonce za vlasy.

„Viděla jsem tam dokonce nějakou paní, která táhla jednu slečnu za vlasy po silnici. Dnes jsem viděla věci, které jsem neviděla ještě nikdy na žádných protestech tohoto typu v žádné zemi, a to jsem koukala na hodně protestů,“ řekla dnes ráno naší redakci mluvčí Extinction Rebellion Česká republika Veronika Holcnerová.

Dnešní blokádu asi po deseti minutách už tradičně ukončil příjezd policie. „Kolem osmé hodiny nám na linku 158 několik řidičů oznámilo, že několik osob blokuje výjezd z tunelu a několik osob vešlo i do tubusu tunelu, kde ohrožovaly bezpečnost provozu,“ uvedl pro redakci mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Blokáda se zvrhla v jednostrannou šarvátku

Podle mluvčí aktivistů se blokáda zvrhla v jednostrannou šarvátku. „Protestující se řidičům nebránili. Předem jsme se domluvili, že to s policií řešit nebudeme,“ uvedla Holcnerová.

„V tuto chvíli máme informace o tom, že na místě mělo dojít ke zranění, ale máme i informace o tom, že ke zranění nedošlo. Na základě výpovědí osob budeme zjišťovat, zda chtějí hlásit napadení nebo zda budou žádat ošetření. Je však možné, že se tak stane,“ dodal Rybanský.

Dopravními blokádami chtějí aktivisté přimět vládu ke snížení teplot

Aktivisté dopravními blokádami chtějí přimět vládu, aby snížila teplotu ve školách a kancelářích a omezila tak závislost země na plynu z Ruska.

„Náš požadavek je velmi realistický a nenáročný na naplnění. Nežádáme zákaz dovozu ruského plynu. Chceme pouze, aby vláda nařídila omezení jeho spotřeby. Takové nařízení by bylo extrémně efektivní: za minimum snahy maximální výkon. Lidé umírají a je naprosto nemorální financovat ruskou invazi na Ukrajinu proto, abychom mohli pracovat v přetopených kancelářích. Topná sezóna typicky končí nejpozději v květnu. Nevidím důvod, abychom nemohli na takto krátkou chvíli omezit vytápění,” napsala mluvčí aktivistů na Facebooku.

VIDEO: Aktivisté zablokovali dopravu na Vítězném náměstí. Hrozí jim vysoká pokuta

Dvě skupiny aktivistů z iniciativy 3 °C pro Ukrajinu dnes ráno zablokovaly přechod na Vítězném náměstí v Dejvicích. Chtějí přimět vládu, aby snížila teplotu ve školách a kancelářích a omezila tak závislost země na plynu z Ruska.

VIDEO: Aktivisté dnes blokovali dopravu na Nuseláku. Další blokádu chystají na zítřek

Aktivisté z organizace 3 °C pro Ukrajinu v úterý opět v rámci demonstrace zastavili dopravu. Tentokrát se posadili před auta na Nuselském mostě a z vozovky je museli stejně jako včera odnést těžkooděnci. Další blokádu plánují na zítřek, místo ale...

VIDEO: Aktivisté blokovali dopravu už třetí den za sebou. Tentokrát na I.P. Pavlova

Aktivisté z iniciativy 3 °C pro Ukrajinu si dnes ráno sedli do křižovatky na I.P. Pavlova ve snaze donutit vládu k omezení spotřeby ruského plynu. Po Vítězném náměstí v pondělí a Nuselském mostu v úterý už je to třetí taková blokáda.

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion Česká republika se dnes před osmou hodinou ráno sešli před budovou Vysoké školy umĕleckoprůmyslové v Praze na náměstí Jana Palacha, aby se dostali na místo pokračování série protestů. Aktivisté chtějí...

VIDEO: Aktivisté v Praze opět zablokovali dopravu. Jeden z řidičů kopal do aktivisty na zemi

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion v pondělí ráno opět zablokovali dopravu v Praze. V minulém týdnu zrealizovali hned čtyři blokády, a to postupně na Vítězném náměstí, na Nuselském mostě, v Žitné ulici a v Tomášské ulici u Malostranského...

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Extinction Rebellion Česká republika

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, klima, Praha, protest, Extinction Rebelion, Nuselský most, Malostranské náměstí, Tunelový komplex Blanka, policie, vláda, ruská invaze na Ukrajinu, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirka Šafářová

Asi bych začala s sebou vozit kanystr s vodou (cestou by hezky vychladla) a dotyčné blokující bych pěkně polila vodou. Ať si užijí chladna, když ho chtějí pro všechny! Možná by bylo i vtipné přidat do vody nějakou "esenci"....

Středa, 6. dubna 2022, 08:22Odpovědět

Václav Houba

No jakejpak linč? Myslím si že tyhle frajírci by si měli uvědomit že včera z toho vylezli možná s pár modřinama ale že zítra nebo pozítří narazí na někoho kdo má všech těhle aktivit plný zuby a může u něj dojít ke zkratu a některý z protestujících nedobře skončí. Tím nechci psát že to schvaluju ale doba je pro spousty lidí vypjatá ze spousty důvodů a k blikanci může dojít i u dosud bezúhonného člověka. Ať si hulákaj jak chtějí třeba u baráku vlády nebo některého ministerstva tam to budou brát jako přípravu na horší časy ale ať se nese..u na silnici a neblokujou dopravu takovým způsobem. Moc rád bych viděl jak by se tvářily když by tím místem měla projíždět některá složka IZS a ne kvůli nim, protože tam nebylo možné vytvořit záchrannou uličku. Asi bych pochopil když by se courali po tom přechodu pak nechali auta rozjet a třeba za pár minut se zase přes ten přechod ploužili na dvě červený. Ale takhle natvrdo to mi hlava nebere. A bejt tam já tak minimálně by některej dostal sprchu studenou vodou aby se probral.

Středa, 6. dubna 2022, 07:30Odpovědět

Iva Galádová

V pořádku, dostali ještě málo! Jezdit v Praze vybavím se pepřovým sprejem a provazem.

Úterý, 5. dubna 2022, 19:52Odpovědět

Petr Komínek

A čemu se ti cvoci sedící na silnici, diví? Bloku slušné pracující lidi, kteří jedou do práce a platí daně a přitom je brzdí jedinci, kteří jsou placeni miliardáři se zájmy v pozadí. Ještě, že jsem tam nejel já, policajti by mne zatkli, protože bych ty paka skopal.

Úterý, 5. dubna 2022, 18:08Odpovědět

Milan Duda

Co nemůže udělat policie, to holt udělají rozhorlení občané. Příště to s těmi aktivisty dopadne ještě hůře. A nedivím se, nejsem Pražák, ale kdybych byl a někdo mne takto zdržoval při cestě do práce, reagoval bych rovněž agresivně.

Úterý, 5. dubna 2022, 17:45Odpovědět

Nikita Radanovicz

A to je právě ono. Naše svoboda sahá jen tam, kde začíná svoboda druhého člověka. Neexistuje žádné a teď můžu všechno, protože na to mám právo. Vytřískal bych je taky. Na protesty a demonstrace jsou v civilizovaném světě určená prostranství a nahlašovací povinnost. Pokud někdo blokuje infrastrukturu, či cizí zájem, musí počítat s tím, že se se zlou potáže. Stejně tak i když kamioňáci nebo zemědělci občas blokují silnice. Jejich problém a jejich řešení. Pak se ale stávají mým problémem a překážkou mých zájmů a povinností a musí tedy očekávat na oplátku moje řešení. Klidně protestuj, ale mě do toho netahej a neber mě jako rukojmí.

Úterý, 5. dubna 2022, 16:49Odpovědět

Vladimír Rozhon

To aktivisti dopadli ještě dobře....Být tam já...

Úterý, 5. dubna 2022, 15:59Odpovědět

Václav Swierkot

nahnat je do práce. tyhle netáhla jsou k zlosti všem. co si myslí že změní tím že se posadí na zem, jen na.ser.ou lidi. ani se nedivím těm co vypěnili.

Úterý, 5. dubna 2022, 15:40Odpovědět

Jiri Šmarda

Ať to přijdou zkusit sem k nám na ostravsko, víckrát už na silnice nevlezou.

Úterý, 5. dubna 2022, 14:56Odpovědět

Martin Krocil

@Brožek - domluvit se s někým, kdo "komunikuje" formou vydírání bezesporu lze - nicméně zkoušet to verbálně, to je zbytečná ztráta času i nervů.

Úterý, 5. dubna 2022, 14:14Odpovědět

Tomáš Adamec

Soustředil jste se jednostanně pouze na řidiče kteří také páchají minimálně přestupek,patrně i trestný čin.Nejprve je třeba ale vidět příčinu tohoto střetu.Tu už Vy patrně vidět nechcete a připustit,že chování protestujících je taktéž v kriminální rovině neumíte.Nebo je to naopak?Nehrajete jen na jednu stranu?A od toho aby,jak píšete "agresory",někdo srovnal do latě jsou zde policejní složky.Pokud by se do tohoto sporu vložil občan,bylo by velice sporné,zda se jedná o nutnou obranu druhé osoby.Hlavně v případě,že by jste použil jakoukoli formu fyzického ataku.Možná je to divné,možné je to rozporovat,ale zákon hovoří jasně.

Úterý, 5. dubna 2022, 14:06Odpovědět

Zdeněk Mračno

Uvědomuje si tato parta hlupáků, že když šest tupců zablokuje celou dopravu, propálí se tolik benzínu, že si Putin musí mnout ruce, cože je to za užitečné idioty v Praze. A dělat si legracio z lidí, kteří jedou do práce, aby na daních zaplatili těmto lehkoživkům jejich protest, mi připadá ubohé.

Úterý, 5. dubna 2022, 13:51Odpovědět

Tomáš Adamec

Vy jste totálně zmasírovaný ne zcela špatným programem,ale evidentně špatně pojatým.Cíle lze dosahnout mnoha cestami,pokud si však někdo vybere cestu omezování spoluobčana a byť částečně,ale přece cestu určité destrukce,nesvědčí to o jeho vysokých morálních kvalitách.A o mojí práci se s Vámi bavit nebudu,možná by jste se divil na jakém místě pracuji.Moje poznámka ohledně času který věnují ti protestující sice bohulibému cíli,ale na špatném místě,byla čistě řečnická a s nadsázkou směřovaná do oblasti mírně humorné.Ono zjednodušeně řečeno,vynucovat si prosazení dobrého pácháním špatnosti je opravdu kontraproduktivní.Násilí ze strany řidičů je pochopitelně také nepřijatelné,to je bez debat.

Úterý, 5. dubna 2022, 13:39Odpovědět

Tomáš Adamec

Vážený pane Brožku.To jsem nevěděl,že když jedu jako slušný a spořádaný občan do práce a druhý občan evidentně porušuje zákon,tak vinen jsem vlastně já,protože podle Vás jsem proruský šváb který svojí prací nahrává Putinovi.To jsou mi ale v zemi České věci.Nevím,ale možná by se to dalo ještě léčit.A taky by mně-jen na okraj-zajímalo,kde berou tito "dobří" lidé na svoje protesty čas.Nechodí do práce?Inu,asi rentiéři.

Úterý, 5. dubna 2022, 13:16Odpovědět

Martin Krocil

@Brožek - tak kde se potkáme, když máte tu tyč na obranu imbecilů, co blokují silnici?

Úterý, 5. dubna 2022, 12:36Odpovědět

Martin Krocil

@Jiří Pokorný napovím: ten smajlík má v příspěvku pana Brožka asi nějaký význam

Úterý, 5. dubna 2022, 12:27Odpovědět

Jiří Pokorný

Protesty tohoto typu jsou naprosto kontraproduktivní. Jak píše dole pan Mašek, přesně tak by měli aktivisté postupovat a ne, že zablokují silnici, kde se o nic dozví jen auta stojící vpředu. Navíc, dopad jejich počínání může mít dalekosáhlé důsledky i na zdraví nezúčastněných, jelikož žádný z protestujících neví, kdo kam jede, proč a co potřebuje. Nicméně, teď vyskočil příspěvek pana Brožka o nemožnosti dostání se proruských fašistů do práce. Bohužel, ani já jsem nemohl dorazit včas na obchodní jednání a rozhodně nejsem to, co pan Brožek píše. Odpůrcem Ruska a nejen Ruska, ale všeho ruského jsem byl dávno před tím, než začala válka na Ukrajině v roce 2014. Rusko bytostně nenávidím jako celek.

Úterý, 5. dubna 2022, 12:20Odpovědět

Martin Krocil

Neuvěřitelné - odpad omezuje lidi a ještě se diví, že u toho dostane do tlamy. Vozím tama dceru do nemocnice, asi si objednám na auto rám a uvidíme, na které straně vznikne větší škoda...

Úterý, 5. dubna 2022, 11:46Odpovědět

Josef Mašek

obyčejní lidé omezují obyčejné lidi...aktivisti pláčou hezky ale na špatném hrobě...aktivisté musí blokovat bydliště politiků a politiky kteří jsou za společenské hrůzy odpovědní a jsou za to placeni z peněz daňových poplatníků...je hloupost aby občan aktivista omezoval nevinného občana...občan aktivista musí omezovat politika a jestli to občan aktivista nechápe musí omezovaný občan zasáhnout a proti svému omezení se adekvátně bránit a omezení odstranit, když policie nekoná nepomáhá a nechrání

Úterý, 5. dubna 2022, 10:24Odpovědět

VIDEO: Pěsti, kopance a tahání za vlasy. Dnešní blokáda aktivistů se změnila v lynč  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.