Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha je součástí vědeckého experimentu. Dopravní podnik testuje speciální travní koberce

Na tramvajové trati v Bělohorské ulici testuje pražský dopravní podnik společně s vědci ze tří výzkumných organizací speciální nízkoúdržbové travní koberce. Dnes probíhá pokládka koberců na dvou místech trati v úseku mezi zastávkami Drinopol a U Kaštanu. Koberce obsahují různé směsi travin, jetelovin a bylin. Která směs obstojí nejlépe v běžném provozu, bude použita i na dalších místech v Praze.

Testování různých směsí travin, bylin a jetelovin

Právě dnes probíhá na šedesáti metrech tramvajové trati na pražském Břevnově pokládka rostlinných koberců, které obsahují různé směsi travin a bylin v různých poměrech. „Testuje se jak na slunnné, tak na stinné části trati. Který povrch v podmínkách běžného provozu obstojí nejvíce, ten bude v následujících letech použit na různých dalších místech po celé Praze,“ řekla pro Pražskou Drbnu Lucie Čeňková z Výzkumného ústavu rostlinné výroby a doplnila, že jasno by mělo být v roce 2023.

Speciální koberce jsou osety unikátními směsmi travin, jetelovin a dalších bylin, které by měly lépe obstát v náročných podmínkách městského provozu. Pochází výlučně z tuzemských zdrojů a díky svému původu z extrémních stanovišť by měly lépe snášet teplotní stres, sucho a zasolení. „Koberce by měly být úplně bezúdržbové, například by se neměly vůbec sekat,“ dodala Čeňková.

Praha je tramvajové město, říká pražská Tramvajačka Karolína z Instagramu

Karolína Hubková je pražská řidička tramvají. Mezi širokou veřejností je na Instagramu známá pod přezdívkou Tramvajačka a tramvaje miluje. Jednu má vytetovanou na stehně, ve střešovickém depu se dokonce vdávala. Proč je Praha město tramvají,...

Koberce by měly být úplně bezúdržbové

Na vývoji těchto odolných směsí se v rámci projektu Genofondy pro město podílejí vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby z Prahy-Ruzyně, z OSEVA Vývoj a výzkum z Rožnova-Zubří, ze Zemědělského výzkumu z Troubska, dále pracovníci z firmy Seed Service z Vysokého Mýta a pražský dopravní podnik.

Projekt finančně podporují Technologické agentury ČR a Ministerstva životního prostředí v rámci Programu Prostředí pro život.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniel Šabík, DPP

Štítky doprava, tramvaje, experiment, travní koberec, Praha, koberec, dopravní společnost, bylina, Hostinec U Kaštanu, Edirne, Výzkumný ústav rostlinné výroby, Břevnov, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Technologická agentura ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha je součástí vědeckého experimentu. Dopravní podnik testuje speciální travní koberce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.