Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Silný vítr v Praze. Zranění lidé, zlomené stromy, uzavřená zoo a zpoždění vlaků

, aktualizováno 21. října 2021, 17:38

Od dnešního rána platí varování meteorologů před silným větrem, který dnes foukal celý den. Vítr dosahuje v nárazech rychlosti 70 až 85 kilometrů za hodinu. Meteorologové doporučili zajistit okna a dveře. Hasiči zasahovali u stovek výjezdů, silný vítr komplikoval provoz na silnicích i na železnici, lámal stromy a ničil střechy.

Hasiči zasahovali u stovek případů v souvislosti se silným větrem

Meteorologové před dnešním silným větrem varovali už včera. Pražští hasiči od dnešního rána řešili v souvislosti se silným větrem přes 440 případů. „Jednalo se o popadané větve a stromy na komunikace nebo zaparkovaná auta. Uvolněné plechy na střechách a poškozené celé střechy. V několika případech hasiči zajistili uvolněné lešení na domech,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Operační středisko bylo posíleno a hasičům v Praze pomáhaly i dobrovolné jednotky. „Největší nápor evidujeme mezi jednou až čtvrtou hodinou odpolední, kdy v jeden okamžik bylo evidováno až 60 událostí. Prioritně hasiči zasahovali u událostí, kde šlo o ohrožení života osob. Postupně hasiči likvidovali i méně závažné případy popadaných větví,“ dodal Kavka.

Pokud nemusíte, nechoďte ven

I hasiči ve Středočeském kraji vyjížděli ke stovkám událostí v souvislosti se silným větrem. „Mezi třetí a čtvrtou hodinou odpolední to bylo 84 událostí, nejvíce Praha-východ (13), Praha-západ (10), Nymbursko (9). V šedesáti případech jsme odstraňovali popadané stromy přes pozemní komunikace a ve 23 případech utrhané střešní krytiny,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Záchranáři evidují kvůli větru asi deset úrazů. „Chtěli bychom moc požádat ty, kteří nemusí, aby zůstali doma a raději nevycházeli ven. Děkujeme,“ uvedla mluvčí záchranářů Jana Poštová.

Do Prahy míří silný vítr. Může poškodit stromy nebo budovy

Meteorologové vydali varování před silným větrem, který by měl v Praze foukat během 21. října od osmé hodiny ranní do deváté hodiny večerní. Foukat by měl silný jihozápadní až západní vítr s nárazy o rychlosti 70 až 85 kilometrů za hodinu....

Problémy v dopravě

Silný vítr dělá problémy také v dopravě. Kvůli silnému větru je vydán rozkaz o opatrné jízdě vlaků pomalou jízdnou a dochází tak ke zpoždění téměř všech vlaků v rámci Pražské integrované dopravy. Popadané stromy dnes komplikovaly provoz například na silnicích na Kladensku.

Letiště kvůli silnému větru nemohlo po poledni přistavit nástupní mosty ani schody pro přílety a odlety. Cestující v letadlech, která přiletěla do Prahy, proto museli setrvat na svých místech a nemohli vystoupit. Problém se podařilo vyřešit před druhou hodinou, všichni lidé tak jsou již z letadel venku.

Uzavřená zoo i botanická zahrada

Magistrát doporučil lidem nechodit do lesů a městských parků. Právě kvůli možnosti pádu stromů nebo větví dnes uzavřela pražská botanická zahrada venkovní expozici. Pro zbytek dne zavřela i trojská zoo a zahrady u Pražského hradu.

Zavřené jsou Královská zahrada, Jižní zahrady a Jelení příkop. Kvůli bezpečnosti je pro zbytek dne zavřený také Starý židovský hřbitov. Vítr také poničil výstavu Paměti národa na Strahově. „Snad to dáme do pár dní dohromady, podaří-li se nám na to sehnat peníze," uvedl na facebooku za organizátory Mikuláš Kroupa. Škodu odhaduje asi na 150 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS hl. m. Prahy,

Štítky vítr, hasiči, zásahy, Praha, vichřice, strom, střecha, Martin Kavka, Mikuláš Kroupa, Pražská integrovaná doprava, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr v Praze. Zranění lidé, zlomené stromy, uzavřená zoo a zpoždění vlaků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.