Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Letiště Praha posílí kontroly cestujících na příletech

V souvislosti s novým ochranným opatřením ministerstva zdravotnictví posílí Letiště Praha spolu s cizineckou policií a celní správou kontrolu aktuálně platných podmínek pro vstup do České republiky. Reaguje tak na postupně narůstající provoz na pražském letišti i možnost znovu více cestovat. Od 1. září se tak upraví postup odbavení všech cestujících, kteří na Letiště Václava Havla Praha přiletí. Do odvolání se změny na obou terminálech pražského letiště dotknou turistů i občanů ČR i EU+, kteří do Česka přicestují.

Lidé by měli mít před příletem do Prahy připravené všechny dokumenty

Všem cestujícím letiště i nadále doporučuje, aby si vždy dopředu zjišťovali všechna pravidla. Již před odletem ze své destinace do Prahy by měli mít připravené a ideálně i vytištěné všechny potřebné dokumenty, včetně příjezdového formuláře nebo potvrzení o bezinfekčnosti, pokud ho z dané země potřebují.

Letiště v rámci dalších opatření apeluje na cestující, aby povinně nosili respirátor třídy FFP2 či alternativ ve všech vnitřních prostorách letiště, dodržovali rozestupy od ostatních cestujících, věnovali pozornost hygieně rukou a používali pravidelně dezinfekci.

Podle místopředsedy představenstva Letiště Praha Jiřího Krause pak tento nový model kontroly cestujících koordinuje letiště se zástupci ministerstva zdravotnictví i dalšími bezpečnostními složkami, které na letišti působí.

Posilujeme také personální kapacity i vybavení tak, abychom urychlili celý proces odbavení na příletech. Cestující mohou rovněž kontroly na příletu do České republiky sami urychlit, pokud budou mít předem zjištěné aktuální podmínky a všechny dokumenty připravené,“ uvedl Kraus.

Do Česka se pomalu vracejí turisté

Díky novému ochrannému opatření mohu další lidé přicestovat do Česka za účelem turismu. Musejí však mít dokončené očkování proti covidu-19, a to vakcínami, které byly schváleny Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a cestovat ze zemí, jejichž certifikáty jsou uznávány.

Podle nových postupů budou cestujícíc po příletu společně kontrolovat pracovníci Letišě Praha, příslušníci Cizinecké policie ČR a Celní správy ČR. Právě tento postup před pasovou hraniční kontrolou na Terminálu 1 i 2 se zaměří nejen na splnění všech podmínek po příletu, ale také podpoří zvýšení bezpečnosti všech cestujících i zaměstnanců, kteří na letišti pracují.

Příjezdový formulář, dokončené očkování nebo negativní test

Ve chvíli, kdy cestující přiletí do České republiky, kontroluje se, zda mají podle platného ochranného opatření vyplněný zejména příjezdový formulář, dále potrvzení o dokončeném očkování nebo doklad o prodělání nemoci v posledních 180 dnech. Podle pravidel mohou cestující také předložit potvrzení o negativním testu na covid-19. Konkrétní vyhodnocení situace pak bude vždy záležet na případu daných cestujících a destinace, ze které přiletěli.

Cestující najdou přehled aktuálně platných podmínek pro přicestování do ČR na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR. Konkrétní pravidla se řídí podle seznamu zemí dle míry rizika, který je pravidelně aktualizován na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR.

Ohodnoť článek

Foto Letiště Praha

Štítky Praha, letiště, Letiště Praha, cestující, kontroly, Česko, Letiště Václava Havla, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Cizinecká policie, Evropská unie, Jiří Kraus, Evropská léková agentura, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letiště Praha posílí kontroly cestujících na příletech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.