Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Od pondělí budou moct cestující v MHD opět nastupovat předními dveřmi

Od pondělí 17. května budou moct cestující do všech tramvají a autobusů MHD opět nastupovat předními dveřmi. Díky tomu se také uvolní nepřístupné přední sedačky a na tramvajových linkách se obnoví zastávky na znamení. Kvůli pandemii koronaviru jezdí pražská MHD podle upravených jízdních řádů, omezeny byly také některé spoje. Pražský dopravní podnik již od pondělí 10. května prodloužil denní provoz metra i povrchové MHD.

Dopravní podnik vyzývá cestující, aby přesto přední prostor nechali volný

Přední dveře u všech tramvají a autobusů jsou nyní zavřené. Ve vozech, kde řidič nemá vlastní výstup, je páskou znepřístupněn také prostor v bezprostřední blízkosti kabiny řidičů.

MHD v metropoli kvůli pandemii koronaviru využívá ve všední dny proti normálu asi 60 procent cestujících. Největší pokles je viditelný v metru, které v době před pandemií využilo asi 1,2 milionu lidí denně.

Od pondělí si tak lidé budou moct sednou na první sedačku, pražský dopravní podnik přesto cestující vyzval, aby i nadále tento prostor nechali voln, pokud je to možné.

Cestující také budou muset opět začít mačkat tlačítka otevírání dveří v zastávkách na znamení. Tramvaje a autobusy v nich budou zastavovat podle běžného pravidla, to znamená v případě, když na zastávce stojí cestující, ukazovat rukou v tomto případ není potřeba. Pro výstup z dopravního prostředku bude nutné včas zmáčknout tlačítko.

Ode dneška je prodloužen denní provoz pražského metra

Od dnešního večera bude prodloužen denní provoz pražského metra, a to asi o hodinu. Z konečných stanic tak poslední vlaky budou vyjíždět ve 23:00 až 23:05. Prodloužen je také provoz denních linek povrchové MHD. Kvůli koronaviru jezdí pražská MHD...

Nadále zůstává zákaz prodeje jízdenek u řidiče i zakrytí úst a nosu

V platnosti nadále zůstává zákaz prodeje jízdenek u řidiče i nutnost mít zakrytá ústa a nos nejen v prostředcích MHD, ale také ve všech prostorech metra a na povrchových zastávkách. Tlačítka v zastávkách, které nejsou na znamení, nadále nebude nutné v zastávkách stisknout.

Do začátku prázdnin by měly spoje začít jezdit podle „covidových“ jízdních řádů, od 1. července pak provoz MHD přejde na prázdninové jízdní řády, které platily loni. Znamená to například větší omezení mimo špičky a o víkendech, a to zejména v autobusové dopravě. Podobu jízdních řádů tramvají ovlivní také výluka od 21. června na Palackého náměstí a následně Národní třídě.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PID

Štítky ČR, MHD, koronavirus, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, městská hromadná doprava, jízdní řád, pandemie covidu-19, metro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od pondělí budou moct cestující v MHD opět nastupovat předními dveřmi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.