Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie při kontrolách nepustila dál přes deset tisíc aut. Pět lidí mělo šířit nakažlivou chorobu

Policisté za první týden zpřísněných opatření zavedených kvůli koronavirové epidemii nepustili přes hranice okresů 10 500 vozidel. Dnes to sdělil mluvčí policejního prezidia David Schön. Policie od počátku března zjistila také přes 13 tisíc případů, kdy lidé neměli dostatečně zakrytý nos a ústa, a přes 5 tisíc přestupků proti krizovým opatřením zavedeným vládou. Řešila je převážně domluvou.

Hranice okresů lze od počátku března překročit jen kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad. Při cestě do práce mimo okres bydliště je třeba se prokázat potvrzením zaměstnavatele. Pro cestu k lékaři či na úřad mimo okres je potřeba formulář nebo čestné prohlášení s místem, časem a cílem cesty. Podle vyjádření policejného prezidenta Jana Švejdara z minulého týdne policisté výrazné problémy s dodržováním těchto opatření nezaznamenali.

Za nedodržení mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví, což je zejména nenošení respirátorů či nanoroušek, pokutovala policie podle policejních statistik zhruba 2000 lidí a necelých 600 jich oznámila správnímu orgánu. Kvůli nerespektování vládních nařízení uložila pokutu ve zhruba 1450 případech a přes 500 jich postoupila ke správnímu řízení. Mezi vládní opatření patří například zákaz opustit okres, vycházet po deváté hodině večer, zákaz maloobchodního prodeje, ubytování v hotelech, přítomnosti lidí v restauracích nebo pití alkoholických nápojů na veřejnosti.

Celkem provedla policie za první březnový týden přes 700 tisíc kontrol. Zjistila mimo jiné i pět lidí, kteří se podle ní dopustili trestného činu šíření nakažlivé choroby.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky doprava, koronavirus, kriminalita, policie, Praha, Policejní prezidium České republiky, Jan Švejdar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie při kontrolách nepustila dál přes deset tisíc aut. Pět lidí mělo šířit nakažlivou chorobu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.