Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Z Vršovic do Hostivaře se ode dneška cestující svezou přes novou vlakovou zastávku Praha-Eden

Ode dneška budou moct cestující na pražské železnici využívat novou zastávku Praha-Eden. Ta je součástí nové čtyřkolejné trati z Vršovic do Hostivaře. Zároveň tak skončí provoz na staré trati se strašnickou zastávkou. Novou zastávku v Edenu v pátek slavnostně otevřeli ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Zlepšení přestupů mezi vlaky, tramvajemi i autobusy

Železnice bude součástí koridoru z Vršovic do Hostivaře, jehož výstavba začala v roce 2018 a v současnosti je podle stavařů zhruba ze tří čtvrtin hotová. Čerstvě dokončeným projektem je právě nová zastávka se třemi nástupišti v blízkosti fotbalového stadionu pražské Slavie. Ta by měla významně pomoci i pražské veřejné dopravě. Díky ní vzniknou lepší přestupní vazby mezi vlaky, tramvajemi a autobusy.

Metropole připravuje využití i pro starou trať, která přestane fungovat. Hlavní město plánuje na místě kolejí vybudovat čtyřkilometrovou promenádu s liniovým parkem určenou pro pěší, cyklisty a bruslaře. Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) by se mohla začít budovat v roce 2022 a hotova by mohla být o dva roky později. Odhad nákladů je mezi 200 a 300 miliony korun.

Příští rok bude otevřena nová zastávka

Další projekty na koridoru, který by měl zrychlit dopravu a zvýšit její kapacitu, budou pokračovat. V pátek bylo zprovozněno také třetí nástupiště na vršovickém nádraží, které je kompletně přestavováno. V příštím roce navíc bude otevřena další nová zastávka Zahradní město. Už dříve bylo přestavěno nádraží v Hostivaři. Celkově projekt vyjde na 5,36 miliardy korun, více než 80 procent má být financován z evropských fondů. Podle stavařů stavba pokračuje podle harmonogramu.

Jsem rád, že se železnice na území metropole mění k lepšímu,“ řekl při otevření Havlíček. Podle něj jde o zásadní stavbu, která je součástí i čtvrtého koridoru z Prahy do Českých Budějovic. Vedle toho připomněl i další současné železniční stavby v Praze, například letos otevřený Negrelliho viadukt, přípravu trati z Prahy na letiště a do Kladna nebo rekonstrukci železnice ze Smíchova do Radotína.

Železnice jako jedna z alternativ dopravy po městě

Podle pražského primátora je železnice pro Prahu mimořádně důležitá. „Její rychlost, komfort přepravy a plná integrace do systému Pražské integrované dopravy z ní činí atraktivní alternativu jiných způsobů dopravy po městě,“ řekl.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Karel Havlíček, Facebook Správa železnic

Štítky ČR, železnice, stavby, Praha, vlak, Praha-Eden, Hostivař, Vršovice, Karel Havlíček, Zdeněk Hřib, ANO 2011, Česká pirátská strana, doprava, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Z Vršovic do Hostivaře se ode dneška cestující svezou přes novou vlakovou zastávku Praha-Eden  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.